Revin

(ejtsd: röven), város Ardennes francia départementban, 7 km.-nyire Fumaytől, a Maas jobb partján, vasút mellett, (1891) 4292 lak., vaskohóval, vasolvasztókkal, szöggyártással.

Revindicatio

(lat.), valamely dolognak tulajdonul visszakövetelése.

Revirement

(franc., ejtsd: revirmán), hajózási műnyelven a. m. a hajó fordulása; kereskedelmi műnyelven a. m. elszámolás.

Revistye-Váralja

(Podzámcse), kisközség Bars vármegye garamszentkereszti j.-ban, (1891) 227 tót lakossal; a Garam folyó mellett Revistye várának romjai porladoznak.

Revival

(ang., ejtsd: rivájvel) a. m. vallásos ébredés.

Revizió

(lat.) a. m. felülvizsgálat; napjainkban az egyházpolitikai törvények megváltoztatására törekvőknek jelszava; a peres eljárásban, 1. Felülvizsgálati kérelem. - Adóügyekben az adókataszterek időnként megismételt átvizsgálását jelenti. Minthogy ugyanis az egész országra kiterjedő teljes kataszterek elkészítése évekig eltart s milliókba kerül: azért csak ritkán, évtizedek mulva szoktak új meg új katasztereket készíteni. Azokat a változásokat pedig, amelyek az egyes adótárgyak előfordulnak, az adó-kataszterek R.-ja által tüntetik ki. Igy nevezik azonban a fogyasztási adók ellenőrzésénél azokat a helyszini szemléket is, amelyeket a pénzügyőrség kirendelt hivatalnokai az egyes raktári és üzleti telepeken azért végeznek el, hogy konstatáljuk, mekkora árumennyiség került már tényleges fogyasztásra, illetőleg mekkora árumennyiség után tartozik az illető gyáros vagy kereskedő az esedékes adót beszolgáltatni. - A számvitelben a kifizetés céljából bemutatott számláknak s utalványoknak alaki és tárgyi helyességét kell a R.-nak megvizsgálni. Nagyobb forgalmu pénztáraknál e teendők végzésére külön számfejtők s revizorok vannak alkalmazva, akik azonban csupán a számlák alaki kellékeit birálják meg, mig az illető számlának dologi helyességéről láttamozás által nyilatkozik az a személy, aki az illrző számlában felsorolt vagyonalkatrészek átvételére és kezelésére fel van jogosítva. - Vámügyekben az a hivatalos vizsgálat, amelyet a vámhivatalok a vámhatárom átmenő árukon azért végeznek el, hogy megállapítsák azoknak vámtételeit, esetleg vámmentességét. Az általános R.-nál csupán számuk, jelzésük, csomagolásuk és súlyuk szerint vétetnek figyelembe, a speciális vagy különleges R.-nál pedig minden csomag felbontva, tartalmának minősége, fajtája s mennyisége szerint kerül vizsgálat alá. - A könyvnyomtatásban igy nevezik a nyomdai korrektura s a tördelés megtörténte után a szerzőnek küldött lenyomatot. Van ezenkivül géprevizió is, a már gépbe emelt s félig-meddig nyomáshoz szabályozott ív lenyomata, amelyet a nyomdai revizor néz át s aláirásával imprimál. Rendesen a nyomandó példányok számát is megjegyzi az íven. - Revizor, nyomdai alkalmazott, kinek a revizió áttekintése a dolga. A revizor gyakran korrektor (l. o.) is egy személyben.

Révkalauz

l. Hajókalauz.

Révkapitány

l. Kikötő-kapitány.

Rév-Komárom

l. Komárom.

Revocatoria actio

(lat.), törvényellenes hűbérelidegenítés megsemmisítését célzó kereset. - Revokál, visszahiv, visszavon.


Kezdőlap

˙