Rózsaburgonya

(aug., early rose), Breese tenyésztménye, egyike a legjobb ételburgonyáknak, melyet hosszudad, lapos és pirosas szinü gumói jellemeznek. Nagyon korán, hazánkban már augusztusban érik s jobb talajon nagyon bő terméseket szolgáltat. Háránya csak az, hogy csekély keményítő- és aránylag nagy viztaralma miatt nem oly ízletes és nem oly jól eltartható, mint más tömörebb húsu burgonyafajták.

Rózsacitrom

(növ.), l. Dillenia.

Rózsacitromfa

(növ.), l. Linaloéfa.

Rózsadarázs

1. Gubacsdarázsok.

Rózsafa

(növ., lignum rhodium), különböző jó illatu fa, némelyik fajának, kivált amelyet Braziliából (a riptolemea-fából) és Sziamból szállítanak, biborpiros alapszinén sötétebb márványozása vagy csomorrajza van. Ezt Angolországban a legszebb és legdrágább luxustárgynak dolgozzák fel. ellenben a Convolvulus scoparius (l. Folyóka) gyökerének a fája a Kanári-szigetekről kivül szürke, belül sárgásfehér, nagyon tömött, rózsaillatu, keserü fűszeres ízü. Fölreszelve illatozó vánkost, de tinkturát és párolgó olajat is (rózsafaolaj) készítenek vele. Emezt illatszernek használják, de az igazi rózsaolajat is hamisítják vele. Sőt a kereskedelem rózsafaolajának csak egy része való belőle, a többi inkább készített. Amerikai R., 1. Amyris; cyprusi R. a Codia Myxa fája. L. Berzsenyfa és Mellbogyó.

Rózsafélék

1. Roseaceae.

Rózsaffy

Alajos, a székesfővárosi államrendőrség főorvosa, szül. Pesten 1839 ápr. 13. s kiképzését is itt nyerte előbb a gyógyszerészi, majd az orvosi tanfolyamon. Okleveleinek elnyerése után huzamos ideig műkdöött a Szt.-Rókus-kórház különböző osztályain, majd vegytani tanulmányok céljából a bécsi egyetemen töltött egy évet; 1872. pedig a budapesti tudomány egyetem a törvényszéki s államorvostani tanszék segédje lett s egyidejüleg a gyógyászat terén kifejtett sikeres működése elismeréseül Pestvármegye tb. főorvosává neveztetett ki. Ezen állásaiban bő alkalma nyilt orvostörvényszéki, orvosrendőri s közigazgatási tanulmányok s tapasztalatok szerzésére, melyek eredményeként a többi közt 1877. memorandumot terjesztett a belügyminiszter elé a rendőrorvosi intézmény szervezése iránt az államosítandó rendőrségnél. Az ebben kifejtett elvek az intézmény létesítésekor a rendezésnek alapjául szolgáltak s ezen működésének, valamint sokoldalu képzettségének lett eredménye, hogy 1881. az államosított rendőrséghez főorvosul neveztetett ki. Mint ilyen az intézményt nálunk meghonosította s bő tapasztalásai, 1883. a kormány megbizásából tett külföldi tanulmányútjai alatt szerzett ismeretei alapján a prostitució rendezése, a rendőrorvosi intézmény ügykörének szabályozása, a beteg rendőrök számára külön modern berendezésü kórház létesítése, a rendőrségi fogházban több egészségügyi reformok életbe léptetésével a fő- és székvárosi államrendőrség egészségügyi intézményeit nagyban fejlezstette: 1886. az orsz. közegészségügyi tanács rk. tagjává neveztetvén ki, ez óta annak működésében is tevékeny részt vesz.

Rózsafi

Mátyás (Ruzicska), hirlapiró, szül. Kömáromban 1828 nov. 29., megh. New-Yorkban 1893 máj. 6. Papnak készült, de a szabadságharc kitörésekor honvédnek állt. Részt vett Komárom védelmében és Mack tüzérezredessel együtt megalapította a Komáromi Értesítőt (l. o.) melyet ő szerkesztett és melynek cikkeiről Kossuth is elismerőleg nyilatkozott. Mackkal és Thaly Zsigmonddal R. kezdte meg Klapka ellen az oppoziciót, mert ők határozottan a vár átadása ellen voltak. A kapituláció után R. Törökországba és Kiutahiába menekült és Kossuth mellett maradt. Innen 1851 végén Pesten, Bécsen és Párison át Londonba sietett. 1854. itt megnősült és 1858. Amerikában, Peekskillben telepedett le, ahol mint farmer élt. Részt vett az amerikai harcban és mint ezredes szolgált az északiak táborában a déliek ellen; a békekötés után pedig Washingtonban a statisztikai hivatalnál nyert alkalmazást. Később szabadalmi irodát nyitott Washingtonban. Munkatársa volt az Amerikai Nemzetőrnek és egy nagy angol mű irásában is belefogott: Az 1848-iki események Bécstől Világosig és Kiutahiától Londonig. V. ö. id. Szinnyei József cikkét (Budapesti Hirlap 1896 jul. 10.).

Rózsafüzér

1. Olvasó.

Rozsag

1. Éritéma..


Kezdőlap

˙