Saint-Martin

Lajos Kolos, marquis de, francia filozofiai iró, szül. Amboiseban 1743 jan. 18., megh. Chatillon melletti Auraiban 1803 okt. 14. Beutazta Európát. Böhme Jakab és Schwedenborg iratainak tanulmánya egészen a misztikus teozofiára vezette. Párisban és végre Auraiban élt. Művei: Des erreurs de la vérité (2 kiad. Lyon 1784); De l'esprit des choses (u. o. 1800, 2 köt.); L'homme de désir (u. o. 1790, 2 köt.).

Saint-Martin-de-Ré

Ré (l. o.) francia sziget fővárosa.

Saint Mary Church

(ejtsd: szent meri csörcs), város Devon angol grófságban, 2 km.-nyire Torquaytől, a Babbicombei-öböl partján, (1891) 6653 lak., márványcsiszolókkal és agyagárukészítéssel.

Saint Mary's River

(ejtsd: szent merisz river), 170 km. hosszu folyó az É.-amerikai Egyesült-Államokban. Az Okefinokee-tóból folyik ki, Georgia és Florida közt határul szolgál és az Atlanti-oceánba torkollik.

Saint-Maurice

(ejtsd: szen morisz), 1. az ugyanily nevü járás (260 km2 ter., 6538 lak.) székhelye Wallis svájci kantonban, a Rhône bal partján, a Dent-du-Midi és Dent-de-Morcles közt, vasút mellett, 420 km.-nyi magasban, (1888) 1666 lak., szűk, szabálytalan utcákkal, régi egy íves híddal (1842). S., a római Agaunum a nantuates földjén, mai nevét S. apátságról kapta, amelyet a hagyomány szerint 360 szt. Tódor alapított és szt. Móricnak ajánlott, aki 302. e hely közelében szenvedett vértanui halált. A VI-X. sz.-ban Ny-i Helvécia legfontosabb kulturális középpontja volt és most is tekintélyes kolostor, amelyben értékes régi mű-remekek vannak. Az apát grófi és a bethlehemi püspöki címet viseli és püspöki jogokat élvez. A város környékén érdekesebb helyek: a Notre-Dame-du-Sex. a Grotte-aux-Fées nevü cseppkőbarlang és a Lavey nevü fürdő a Rhône jobb partján kén- és sótartalmu forrásokkal, végül az 5 km.-nyire fekvő Evionnaz falu az 561. elpusztított Epaunum helyén, amelyben 517. egy nagy zsinatot tartottak. - 2. S., DK-i külvárosa Párisnak, a Marne torkolatánál, a vincennesi erdő D-i szélén, (1891) 6653 lak., vashámorral, pamut- és gyapjufonással, keményítőgyártással, posztószövéssel és kémiai iparral. Mellette egy dombon van az 1847-ben berendezett nagyszerü őrültekháza a Charanten-St.-Maurice, és mögötte az erdőben az Asile de Vincennes beteg munkások számára. - 3. S., székesegyház Angersben (l. o.).

Saint-Maur-les-Fossés

(ejtsd: szen mór lé fosszé), Páris DK-i külvárosa a St.-Maur-csatorna mellett, (1891) 17 333 lak., malmokkal, vászonfehérítőkkel, festékgyártással, fürészmalmokkal és fakereskedéssel, többféle nevelőintézettel; S. azelőtt a bencéseknek volt a főhelye. 1465 okt. 28. itt kötött békét XI. Lajos a ligával.

Saint-Maximin

(ejtsd: szen maximen), város Var francia départementban, 18 km.-nyire Brignolestól, az Olympe-hegy lábánál, terjedelmes síkságon, vasút mellett, (1891) 2582 lak., olajprésekkel; a XIII. sz.-ból való, 3 hajós pompás gót templommal, amely 29 m. magas. A templom egy román kripta fölött épült, amelyben állítólag szt. Magdolna, szt. Lázár, szt. Márta és szt. Maximinus csontjai nyugosznak. A templomot szt. Magdolnát ábrázoló gyönyörü ötvösmunka, a szép főoltár és szép faragványok ékesítik. A sekrestyében anjoui szt. Lajos toulousei püspöknek misemondó ruháit őrzik. A város közelében van a Chaîne-de-la-Ste-Baumeban a Szt.-Magdolna-barlang, amelyben a szent nő meghalt, búcsujáró kápolnával.

Saint-Michel

Le Mont (ejtsd: lö mon szen misel), 50 m. magas, megerősített sziklás sziget Manche francia département Avranches nevü járásában, a homokos S.-öböl mellett, amely 250 km2 területet borít és amelyet ki akarnak szárítani. A szárazfölddel 1500 m. hosszu, az újabb időkben készített töltés köti össze; tengerapadás idejében a töltés mellett gázolva is elérhető. A szigeten egy egykori apátság pompás épületei állanak, amelyek az egészet gyönyörű festői képpé alkotják. A sziget 258 ha. területü; lakóinak száma 200. A tornyokkal ellátott XV. sz.-beli körfalakon át egy kettős kapu vezet a falu egyetlen, falakkal körülfogott utcáján át az őrtoronyhoz, a Le Chatelethez és La Belle-Chaise nevü gárdateremhez; innen széles lépcső visz föl a 75 m. magas Sault-Gautier nevü terraszhoz, amelyről gyönyörü a kilátás a tengerre és a szárazföld parjaira; mellette van az 1020. román ízlésben megkezdett és újabb időben restaurált templom, amelynek magas tornyán azelőtt szent Mihály szobra állott. A kripta boltozatát 4 m. vastag pillérek tartják; mellette termek és börtönök vannak. Az apátsági épület, La Merveille, 3 emeletes. A felső emeleten a XIII. sz.-ból való alvótermen kivül a 25 m. hosszu és 14 m. széles kálvária-folyosót 220 csiszolt gránit-oszlopocska, faragványok, feliratok stb. díszítik. Alatta van a XII. sz.-beli, 28 m. hosszu Des Chevaliers nevü gyönyörü terem oszlopsorokkal és a refektorium, a legtökéletesebb gót terem, amelyet egy oszlopsor választ ketté; végül alant vannak az éléstárak és lakások. Az apátságot 709. Saint-Aubert avranchesi püspök alapította, mivel állítólag itt jelent meg neki szt. Mihály; későbben búcsujáróhellyé lett és a normannok hatalmába jutott, akik fölvirágoztatták. Későbben tűzvész és az angolok ostromai (1423-1434) megrongálták; 1611. a st.-mauri bencések vették birtokukba; 1790. szekularizálták. Ezután egy ideig az épületek börtönül szolgáltak; végre 1863 után mint állami birtokot restaurálták.

Saint-Mihiel

(ejtsd: szen miiel), megerősített város Meuse francia départementban, a Maas, az apremonti erdő és vasút mellett, (1891) 8126 lak., rézöntéssel, kohókkal, csipke-, vászonkészítéssel és őrlő malmokkal; fa -, gabona-, vas- és borkereskedéssel. A XV-XVII. sz.-ból való háromtornyu bazilika, amelyet Ligier Richier S.-i szobrász fafaragványai díszítenek, a szt. Mihályról elnevezett apátság maradványa, amelynek a város alapítását köszönheti. A szt. Istvánról elnevezett, nagyobbára gót ízlésben épített templomban látható Ligier Richiertől a 13 emberi alaktól környékezett szent sír, a francia renaissance egyik legszebb műremeke. Régi házai között még fennáll az, amit 1535. Richier a hires szobrász önmagának építtetett. V. ö. Bonnabel, Notice sur S., son abbaye, ses dépendances (Bar-le-Duc 1888).

Saint-Nazaire

l. Nazaire.


Kezdőlap

˙