Saltley

(ejtsd: száltli), Birmingham külvárosa, (1891) 9313 lak.

Salto

(Salto Oriental), az ugyanily nevü departemento (12 602 km2 ter., 34 160 lak.) székhelye Uruguajban, az Uruguaj mellett, az argentinai Concordiával szemben, vasút mellett, mintegy 12 000 lakossal, folyami kikötővel, élénk kereskedéssel, amelynek fő cikkei az achátok és egyéb drágakövek.

Salto

(olasz, ejtsd: szaltó) a. m. ugrás; S. mortale, halálos, életveszélyes ugrás, minőket a kötéltáncosok tenni szoktak; innen veszéllyel járó merész tett.

Saltus

(lat.) a. m. ugrás, szökellés. tánc. - S. lyricus, lirai szökellés, a lirai költemények azon sajátsága, hogy az érzelem heve strófáról strófára más-más gondolatkörbe ragadja a költőt (és vele az olvasót), ugy hogy a költemény gondolati egysége meg megszakadni látszik; csakhogy erősen uralkodik a hangulag egysége, s az összetartja a költeményt.

Saltzmann

Károly, német festő, szül. Berlinben 1847 szept. 23. A berlini akadémián tanult, azután Eschkének volt tanítványa, egy ideig Düsseldorfban élt, azután Hollandiában, Olaszországban és az Atlanti-tengeren utazott, 1876. pedig Berlinben telepedett le. 1878-80. Henrik porosz herceget elkisérte a föld körül tett utazásán, 1888. pedig II. vilmos császárral Szt.-Pétervárra, 1889. a Lofoti-szigetek közé utazott. Északi és délvidéki tengeri és tájképei rendkivül hatásosak, ragyogó szinezésüek. A legismertebbek: Helgoland északi csúcsa; Hajnal a tengeren; A giardino reale kávéház Velencében; A kolbergi kikötő; Az Adalbert herceg korvetta szélviharban; Japán partja mellett; Más város, más leány; Jeddo; Yebosi sziget a Japán-tengerben; a Csöndes-oceánon, stb.

Salubritas

(lat.) a. m. jó egészség, üdítő volta valaminek, különösen a levegőnek.

Salus

(lat.), üdv, jólét; Rómában a közjólét személyesített istennője, kit Aesculap mellett mint az egészség védőjét tisztelték.

Salus et gloria

(lat.) a. m. üdv és dicsőség, az osztrák csillagkereszt-rend (l. o.) jelmondata.

Salus publica suprema lex

(lat., kiegészítve ezzel: esto) a. m. az állam jóléte legyen a legfőbb törvény.

Salutatio

(lat. a. m. köszöntés, üdvözlés; a katonaságnál l. Honneurs. - S. ecclesiastica, egyházi üdvözlés, l. Dominus vobiscum.


Kezdőlap

˙