Sanct-Truyen

(ejtsd: - trajen, franc.Saint-Trond), belga város a limburgi kerületben, vasűt mellett, 12 895 lak., egy csúcsíves s egy román stilusu templommal. S. a középkorban a lüttichi püspökséghez tartozott s bencés apátság székhelye volt.

Sanctuarium

(lat.), az inquizició (l. o.) hivatalos neve.

Sanctus

(lat.) a. m. szent; a misében pedig háromszoros S.-szal végződik a felajánlás és a kánon közti előszózat (praefatio) nevü dicsőítő ima, azért az énekes misékben a S.-ra következő ének is a S. nevet viseli.

Sancus

(Semo Sancus), l. Dius Fidius.

Sáncvirág

(növ.) a. m. hőlye (l. o.).

Sancy

(ejtsd: szanszi), egy nagy gyémánt neve. L. Gyémánt.

Sand

(ejtsd: szán) George, francia irónő, Dudevand bárónő, l. George Sand - A hires irónő apja Dupin Móric I. Napoleon idejében mint katonatiszt szolgált. Unokája volt Szász Móric marsalnak. Megh. 1808.

Sand

Károly Lajos, Kotzebue gyilkosa, szül. Wunsiedelben 1795 okt. 5., kivégeztetett Mannheimban 1820 máj. 20. A teologiát tanulta Tübingában, mint önkéntes vett részt az 1815-iki hadjáratban és aztán tanulmányait 1816. Erlangenben, 1817. Jenában folytatta, ahol a tanulók szövetkezeteiben kiváló szerepet játszott. A Wartburg-ünnepély (1817 okt. 18.) óta Németország egységeért rajongott és elhatározta Kotzebue Ágost (l. o.) meggyilkolását, akit az akadémiai szabadság ellenségének és orosz kémnek tartott. 1819 márc. Mannheimba, Kotzebue tartózkodási helyére indult, e hó 23-án délután 5 órakor Kotzebuehoz ment, átnyujtott neki egy papirost és olvasás közben tőrt döfött mellébe, amire aztán önmagát is megsebezte. A biróság előtt tagadta, hogy más is tudott volna tervéről.

San Daniele del Friuli

az ugyanily nevü járás székhelye Udine (ettől 20 km.-nyire) olasz tartományban, (1881) 5765 lak., gabonakereskedéssel.

Sandaság

l. Kancsalság.


Kezdőlap

˙