Sarcocele

v. szarkokele, l. Here.

Sarcoma

l. Húsdaganat.

Sarcophaga

l. Húslégy.

Sarcopsylla

l. Bolhák.

Sarcoptes

(állat), az atkafélék rendében a Sarcoptidae családhoz tartozó élősködő állatnem. L. Atkafélék és Rühösség.

Sarcoramphus

l. Kondor és Királykeselyü.

Sarcos

I. Béla és I. András idejétől fogva közbiró, kinek feladata a vagyon összeirása volt. Szt. László a szabolcsi zsinaton (1092) fölelevenítette ezt a tisztséget, melyet a vármegyék és határok őreinek az u. n. üzbégeknek összeirásával is megbizott.

Sárcsafű

(növ.), Csapó alkotta szó a Potamogeton natans L. jelölésére, igy irja Benkő és több más iró is, sőt a Balatonnál ma is sárcsa-madarat mondanak. L. Hinár, Uszányfű.

Sárd

1. kisközség Alsó-Fehér vármegye magyar-igeni j.-ban, (1891) 1422 oláh és magyar lakossal. - 2. S. (Saárd), kisközség Somogy vármegye kaposvári j.-ban, (1891) 1820 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Sar-dagh

(Sar-hegység), az ókori Scardus), hegylánc a Balkán-félsziget, illetőleg Koszovo török vilajet Dny-i részében. NyDNy-KÉK-i irányban mintegy 100 km.-nyi hosszuságban Dibra és Kacsanik-Kumanovo városok közt nyulik el; vizválasztóul szolgál a Drin és Vardar közt; átlag 1900 m. magas és a Lyubotrinban, legmagasabb csúcsában, 3000 m.-nél magasabbra nyulik föl. Üszkübből Prizrendbe a kalkandelei hágó vezet át.


Kezdőlap

˙