Sarnia

város Ontario kanadai tartományban, a St. Clair bal partján, ahol a Huron-tóból kifolyik, vasút mellett, (1891) 6693 lak. A vasút itt a folyó alatt 1800 m. hosszu alagúton át megy el.

Sarnico

l. Iseo-tó.

Sarno

1. (Sarnus), folyó Olaszországban; a Vezuvtól K-re ered; elhalad Scafati mellett és Pompejitől D-re és Castellamare di Stabia mellett a Nápolyi-öbölbe torkollik. - 2. S. (Canal di S.), a S. folyó felső részéből kiágazó csatorna, amely Poggiomarinón át Pompeji felé visz; azt D-ről megkerüli s Torre dell'Amunziatától Ny-ra a Nápolyi-öbölhöz ér. - 3. S., város és püspöki székhely Salerno olasz tartományban, a S. forrása közelében, vasút mellett, (1881) 16 793 lak., vas- s rézhámorokkal, papirosmalmokkal, szőllő- és olajfaültetvényekkel, selyemhernyótenyésztéssel; XVII. sz.-ból való székesegyházzal; egy erősség romjaival, amelyben Francesco Coppola magát I. Ferdinánd hadai ellen védelmezte.

Sarnthal

D.-Tirolnak egyik 38 km. hosszu völgye, amelyen a Talfer-patak folyik és amely Bozennél az Adige völgyébe torkollik. Főhelye Sarnthein falu (723 lak.), amelyet jó levegője miatt látogatnak. Ezen hely fölött a S. két ágra: a Penser- és Durnholzerthalra oszlik. Újabban benne Rabensteinnél bányát nyitottak, amelyben ezüsttartalmu ólomfénylét bányásznak.

Sáró

(Nagy-), kisközség Bars vármegye lévai j.-ban, (1891) 1006 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Saroglya

v. saraglya, a szekérkocsik derekának, hátuljának és elejének elkerítésére való rácsos szerkezet, melyet alul a kocsioldal hosszanti tartóján levő S.-tartóba, fölül pedig csatló lánccal a kocsioldal második hosszanti tartóján levő S.-csatlóhoz erősítenek.

Sarok

vagy sark, a lábnak hátrafelé irányult, kiálló része; erre támaszkodik főképen az ember ugy az állásnál, mint a járásnál; fordulásnál pedig ez a tengely, mely körül a fordulás történik. - S.-ín vagy Achilles-ín, a S.-csonthoz tapadó erős ína a lábikrát tevő gázló- (m. soleus) és az ikerizomnak (m. gastrocnemius). L. még Láb.

Sarokbálvány

a favázas szerkezetekben (l. o.) a sarokszárfa.

Sarokcsont

l. Csontok (IV. köt. 767. old.).

Saroklevél

a bizánci, román és korai csúcsíves építészet díszítménye, mely az oszlopláb toruszából kinövőleg a plintusz sarkaira hajlik és igy a négyszögletes formából a kerekbe való átmenetet közvetíti (l. az ábrát). Levél helyett néha állati láb-, fantasztikus állat- stb. alakot is vesz föl.

[ÁBRA] Saroklevél.

Sarokszellentyü

ömlős testek vezetésére való csövek vagy edények elzárására olyan szellentyüszerkezet, mely egyszersmind a vezetett anyag irányát 90° alatt eltéríti.


Kezdőlap

˙