Selkirk

grófok, l. Hamilton (család).

Selkirk

Sándor, l. Robinson Crusoe.

Sell

Keresztély, német festő, szül. Altonában 1831 aug. 14., megh. Düsseldorfban 1883 ápr. 21. A düsseldorfi akadémián tanult, azután beutazta Németországot és Belgiumot. Eleinte főleg a harcmincéves háboruból festett arcképeket, de résztvevén az 1864., 1866. és 1870-71-iki német hadjáratokban, ezeknek egyes jelenteit örökítette meg. Ilyenek: A düppeli hatodik sánc ostroma; A königgrätzi csata; Az ellenség üldözése Königgrätznél (berlini nemzeti képtár); A lübenaui csata stb.

Sella

(lat.) a. m. szék, továbbá hordozható szék, gyaloghintó, lectica (l. o.). S. curulis volt a régi római főméltóságoknak elefántcsonttal és arannyal kirakott hivatalos széke, melyet Etruriából áthonosítva eredetileg csak a királyok használhattak, később azonban jogosultságot kaptak erre a konzulok, prétorok és ediliszek. Alakjában jellemző, hogy támlája nem volt és négy hajlított lába keresztben állott egymással.

Sella

(ejtsd: szella) Quintino, olasz államférfiu, szül. Mossóban (Biella mellett) 1827 jul. 7., megh. Biellában 1884 márc. 14. Műszaki tanulmányainak befejezése után beutazta Franciaországot, Angliát és Németországot s hazatérve a méréstan tanára, majd az ásványtani muzeum igazgatója lett Torinóban, mely idő alatt számos értekezést irt az ásványok kristályalakjáról, a bór- és más savakról. 33 éves volt, midőn 1860. a politikai pályára lépvén, mint az Unita Italia rendíthetetlen hive Cavourhoz csatlakozott. Már két évvel később (1862) pénzügyminiszter lett Rattazzi kabinetjében; 1864. másodszor ugyanazt a tárcát fogadta el Lamarmora miniszterelnöksége alatt, végre 1869. harmadszor is viselé azt Lanza alatt. 1873. az egész minisztériummal együtt beadta lemondását és az ellenzék vezérévé szegődött. Miután az u. n. consorteria megbukott, melyhez egykor mint annak legkitünőbb vezére maga is tartozott, 1876. minden erejét arra fordítá, hogy a mérsékelt pártot újból szervezze és kormányra képessé tegye, ami azonban nem sikerült. Élete vége felé ismét visszatért a tudományhoz, újból szervezte az Accademia dei Linceit, mely őt elnökének választotta, s megalapította az olasz alpesi-egyesületet. V. ö. Hoffmann, Zur Erinnerung an Quintino S. (Berlin 1886); és Guiccioli, Quintino S. (Rovigo 1871-1888, 2 köt.).

Sellá

berber törzs Marokkóban.

Sellakk

l. Lakk és Gummilakkfa. - S.-politura, l. Politura. - S.-ragasz, l. Ragasz.

Sellenberk

(Schellenberg) csinos és vagyonos nagyközség Szeben vármegye nagyszebeni j.-ban, (1891) 822 német és oláh lak., kik fakereskedést űznek, vasúti állomással és táviróhivatallal; 1599 okt. 22. itt heves csata folyt le Báthory András fejedelem és Mihály vajda közt, melyben az utóbbi győzött.

Sellény

József, osztrák festő, szül. Mödlingben (Bécs mellett) 1824 febr. 2., megh. a Bécs melletti inzersdorfi őrültekházában 1875 máj. 22. A bécsi akadémián tanult, azután beutazta Tirolt és Lombardiát, hosszabb ideig tartózkodott Velencében, Rómában, Nápolyban és Sziciliában, részt vett a Novara hadihajó földkörüli útjában, melynek leirása számára sok kitünő kőrajzot készített; Miksa főherceget, a későbbi mexikói császárt elkisérte az Észak-Afrikába, a Zöldfoki és Kanári szigetekre meg Braziliába tett utazásán, azután Bécsben telepedett le. Olajfestményei nagyrészt tropikus vidékeket ábrázolnak: Szt. Pál szigetét, Madeirát, a mahamalaipuri sziklatemplomot, aroideák csoportját, a Jóreményfokát, ausztráliai őserdőt stb.

Sellers-féle csapágy

l. Csapágy (IV. kötet. 615. old.).


Kezdőlap

˙