Seprőfű

seprőkóró (növ., planta scoparia), vad vagy termesztett, magasabb növény, melyből hitványabb vagy obb seprüt lehet kötni. L. Cirok.

Seprőruta

(növ.), l. Istenfa.

Seprős

nagyközség Arad vármegye kisjenői j.-ban, (1891) 4163 oláh és magyar lakossal; van gőzmalma, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára.

Seprőzanót

(növ.), kotronc Brassaiéknál, lásd Nyúlzanót.

Seprőzés

(lat. virgatio per carneficem; fustigatio), a testi büntetésnek azelőtt fennállott neme. Legtöbbnyire a bitófánál történt s oly bűntettekre volt szorítva, melyek törvény szerint becstelenséget (infamia) vontak maguk után.

Seprü

A bor erjedését befejezve megtisztul, midőn is a tevékenységét befejezett élesztő, a szőllőszemekre tapadt bor, szőllőmagvak, az erjedés alatt kiváló fehérjefélék, borkő stb. fenékre ülepednek s a borseprüt alkotják. A borseprü értékesíthető a) lepárlás által, midőn a seprüpálinkát nyerik belőle; b) seprübor készítése által, ha cukros vizet töltenek reá és kierjedni hagyják; c) sajtolás által, midőn szinbort és seprüpogácsát nyernek, ez utóbbiból azután még borkő és lepárlás által önantéter (nehéz borolaj) készíthető.

Sepse

kisközség Baranya vármegye baranyavári j.-ban, (1891) 1083 magyar lakossal.

Sepsi Laczkó

Máté, XVII. sz.-beli erdélyi krónikairó, aki mint Lorántfy Mihálynak, I. Rákóczi György apósának prédiktátora, nagyon be volt avatva Erdély ügyeibe. Minthogy azonban állásánál fogva erős protestáns szinezettel irt, krónikája a kellő kritikai óvatossággal használandó. Művét, mely az 1520-1624. terjedő időszakot foglalja magában, újabban Mikó Imre gróf adta ki (Erdélyi történelmi adatok, 1858).

Sepsi-Szent-György

rendezett tanácsu város Háromszék vármegyében, a vármegye törvényhatóságának, a sepsi járás szolgabirói hivatalának, államépítészeti hivatalnak, pénzügyigazgatóságnak, tanfelügyelőségnek, magyar királyi erdőgondnokságnak, állami állatorvosnak, járásbiróságnak és királyi közjegyzőségnek székhelye; van itt államilag segélyezett ref. főgimnázium (Mikó-kollégium), polgári főiskola és ezzel kapcsolatos fafaragászati tanműhely, iparos és kereskedelmi tanonciskola, nőipariskola, állami kisdedóvónőképző intézet, székely nemzeti muzeum, Ferenc-József-közkórház, állami méntelep, takarékpénztár, szövőgyár, sörgyár stb. Lakóinak száma 5665 (köztük 5480 magyar; hitfelekezet szerint 1062 r. kat., 425 gör. kel. és 3721 ref.); a házak száma 1033.

[ÁBRA] Sepsi-Szent-György pecsétje.

Septem

(lat.) a. m. hét.


Kezdőlap

˙