Septemtrio

v. septentrio (lat.), a göncölszekér hét csillaga és innen átvive az a világtáj, melyben ez a csillagzat áll, t. i. észak; néha az éjfél is. S. továbbá az északi szél neve is. Lásd Boreás.

Septemvir

l. Hétszemélynök.

Septenarium

(lat.), a r. kat. egyház hét szentsége; septennium, hét évi időtartam; septennatus, hét éves hivataloskodási tartam (p. a francia köztársasági elnöké).

Septenarius

(lat. versus S.), hét lábból álló jambusi verssor.

Septett

septuor, septetto, oly zenemű, mely hét hangra van irva.

Septichaemia

(gör.-lat., evvérüség), mikroroganizmusoktól feltételezett azon általános fertőzés, melyet régebben a genyvérüségtől (pyaemia) a rázó lázak és áttételi tályogok hiányzása által különböztettek meg. Az újabb bakteriologiai vizsgálatok szerint a S. oly általános fertőzés, melynél a bakteriumok csekély számban keringenek a vérben; tehát vérmikozis forog fenn, melynél a baktériumok oldható, diffundáló mérget produkálnak, ugy hogy a halált közvetlenül az intoxikácio okozza s a tetemben áttételi tályogok hiányzanak. A tiszta S. embernél e tekintetben leginkább megfelel ama S.-nak, melyet Koch R. házi nyulakon idézett elő egy bacillussal, mely a bőr alá ojtva, ott csak csekély elváltozásokat okoz, de a vérpályán belül burjánzik; halál után azonban itt is csak csekély számban mutatható ki. Más kisérletes S.-knál, p. a lépfenénél (anthrax), a házi egerekre ojtható Koch-féle egér-S.-nál a vérpályák óriásilag vannak a bakteriumok millióitól elárasztva. Ezzel szemben az igazi genyvérüségnél főleg gömbölyü bakteriumok (coccusok) nyomulnak a vérpályákba; ott elszaporodnak és eldugulásokat (coccus emboliákat) okozhatnak sok áttételi tályoggal. A gyakorlatban, éppen bakteriologiai szempontból is, a sebfertőzéseknél, gyermekágyi láznál (l. o.) legtöbbször u. n. vegyes fertőzések forognak fenn, azaz genyedést okozó coccusok egyéb oly bakteriumokkal, melyek a vérpályába betörnek és genyedést nem okoznak.

Septidi

a francia forradalmi naptárban a dekád hetedik napja, l. Naptár (XII. köt. 1003. old.).

Sept-Iles

(ejtsd: szet íl), Côtes-du-Nord francia département Lannion nevü járáshoz tartozó kis szigetcsoport a La Mancheban, világító toronnyal.

Septima

(lat.) a. m. a hetedik. - S. a zenében, l. Heted és Hetedhangzat.

Septimer

(Passo di Sett), 2311 m. magas hágó a Graubündeni-Alpokban; az Oberhalbstein és Bergell völgyeket köti össze. A hágó vizválasztó a Rajna (Julia) és a Po (Maira) közt. Az átkelés rajta 4 óráig tart. Az ó- és középkorban egyike volt a legfontosabb alpi utaknak. V. ö. Berger, Die Septimerstrasse (Zürich 1890).


Kezdőlap

˙