Strehlitz

porosz város, l. Gross-Strehlitz.

Streitberg

falu és fürdőhely a bajorországi felső frank kerületben, a Wiesent jobb partjánál, a Frank-Svájcban, (1890) 390 lak., ásványvizforrással, fürdőintézettel, parkkal; környékén annak a Schönsteinhöhle, a Schauerthal érdekes sziklaformációkkal, Streitburg és Neudeck romjai.

Strelitz

(azelőtt Altstrelitz), város Mecklenburg-Strelitz nagyhercegségben, azelőtt ennek fővárosa, 3 km.-nyire Neu-Strelitztől, (1890) 3494 lak., dohány-, bőr-, vattagyárral.

Strelno

az ugyanily nevü járás székhelye Bromberg porosz kerületben, 15 km.-nyire az orosz határtól, vasút mellett, (1890) 4176 lak.

Stremayr

Károly, osztrák miniszter, szül. Grazban 1823 okt. 30. Jogot végzett s állami szolgálatba lépett. 1848-49. tagja volt a német nemzetgyülésnek, azután a római jog helyettes tanára lett a grazi egyetemen. 1868. Giskra maga mellé hivta a belügyi minisztériumba. 1870 febr. 1-től ápr. 12-ig, 1870 máj.-tól 1871 febr. 7-ig és 1871 nov. 25-től 1879 febr. 15-ig mint közoktatásügyi miniszter szerepelt. Alatta szüntették meg a konkordátumot és léptették életbe az új közoktatásügyi törvényeket. Sima modorával kibékítette a neheztelő papságot és elérte azt, hogy az új törvények elleni izgatás abbanmaradt. Az Auersperg Adolf-féle kabinet után, vgyis a Taaffe-éra alatt is megmaradt a miniszteri széken. Előbb (1879) mint ideiglenes miniszterelnök, azután mint igazságügyi, évgre pedig mint belügyi miniszter működött, a német szabadelvüpárt (régi barátjainak) boszantására. Ő adta ki 1880. azt a nagy hirre emelkedett nyelvszabályzatot (Sprachverordnung), mely szerint az állami tisztviselők vegyes ajku tartományokban (első sorban Csehországban) azon a nyelven tartoznak a felekkel érintkezni, amelyen ezek kivánják. E rendelet rést ütött a német nyelv, Ausztria hivatalos nyelvének uralmán és a németek és csehek közötti gyülölségnek új tápot adott. Mindazonáltal S. állása a nyiltan federalisztikus célok után induló Taaffe-kabinetben tartahatatlanná lett és 1880 jun. 26. lemondott. Ezóta mint a legfelsőbb törvényszék másodelnöke működik. Egyúttal megtették az urakházának tagjává, itt azonban ritkán szólal fel.

Strena

(lat.), újévi ajándék az ókori Rómában, mellyel a jó barátok egymást kölcsönösen megajándékozták. Eleinte nagyon egyszerü dolgokat adtak egymásnak (sütemény, gyümölcs), de lassankint pénzt is, melyet a császárok sem resteltek a szenátustól v. néptől elfogadni.

Strepitoso

(ol., ejtsd: sztrepitózo) a. m. lármás, zajgó.

Strepsilas

(állat), l. Kőforgató.

Strepsiptera

(állat), a reces szárnyu rovarok egyik csoportja, amelyeknél a himek mellső szárnyai fonalszerüen felkunkorodók, a hátsók pedig legyezőképen összehajthatók. Csökevényes szájrészekkel. A nőstények szárnyatlanok és láthatatlanok. Méh- és darázsfészekben élősködnek látváikkal együtt. Ilyenek: Xenos vesparum Rossi a darázsfészekben, Stylops melittae Kirby különböző Andraena-méheknél stb.

Streptococcus

l. Bakterium.


Kezdőlap

˙