Sully-Prudhomme

(ejtsd: szüli prüdóm) -René Ferenc Armand, francia költő, szül. Párisban 1839 márc. 16. Eleinte Matematikával és természettudományokkal foglalkozott, utóbb azonban nyelvészeti, irodalmi, filozofiai és jogi tanulmányokra adta magát. S. a modern francia költők legkiválóbbjaihoz tartozik, akinek poezisét történelem- és természetbölcseleti gondolatok ihletik. Költeményeinek első gyüjteménye: Stances et poemes 1865. jelent meg; ezt követte: Les épreuves. Amour, doute, reve, action c. szonett-gyüjteménye (1866). Les écuries d'Augias c. elbeszélő költeménye 1866., Croquis italiens c. leiró költeményei 1869., Les solitudes c., a sziv magányát zengő szép költeményei 1869. jelentek meg. Gyengébbek Impressions sur la guerre (1872) és La France (1877). A Lesdestins (1872) a pesszimista s optimista világnézetet egyaránt jogosultnak hirdeti. Egyéb művei: Les vaines tendresses (1875), Le zénith (1876), amelyben a tudományt isteníti; a Justice (1878) cimüben azt a reményét fejezi ki, hogy a tudomány és szerelem egykor igazságot fognak hozni a földre. Le bonheur-jében (1888) a Faust-mondát dolgozza fel. 1881. S. az akadémia tagja lett. V. ö. Coquelin, Un poete philosophe S. (Páris 1882).

Sulphur

(lat.) a. m. kén (l. o.).

Sulpicius

-család, nevezetes ősrómai nemzetség. Publius S. Galba Maximus, Kr. e. 211.Rómát megóvta Hannibal támadásaitól, később (különösen 200.) vitézül működött Fülöp makedon király ellen. - Servius S. Galba, hasztalan igyekezett gyülölt ellenfelének, Aemilius Paulusnak babérait megtépni. Azután (Kr. e. 150.) Lusitaniában harcolt, de meglehetősen dicstelenül, amit oktalan kegyetlenkedéssel boszult meg. Ezértaztán törvény elé állították és csak pénzének és könyörgéseinek köszönhette, hogy a nép megkegyelmezett neki. Hasonnevü fia Saturninus demagógnak ellenfele volt Kr. e. 108. konzulságig vitte. - Publius S. Rufus, a Marius és Sulla közti polgárháboru kimagasló alakja; szül. Kr. e. 124., eleinte az optimaták emberének mutatkozott s mint néptribun az alkotmánynak változatlan fentartása mellett kardoskodott. De mikor C. Caesarral és ennek családjával elvi ellentétbe jutott, az optimatákkal is szakított s elragadó ékesszólását olyan törvényjavaslatok mellett vetette latba, melyek egyenesen az eladósodott szenátorok ellen irányultak s az új polgárjognak a régivel teljesen egyenlővé tételét követelték. A szenátus ezen javaslatokkal szemben a legmerevebb álláspontra helyezkedett, de S. 3000 főnyi bérelt emberével erőszakhoz nyult és a konzulokat megfélemlítve, nemcsak javaslatainak szerezte meg a többséget, hanem még azt is kieszközölte, hogy a Mithridates elleni háboru vezetését Sullától elvették és Mariusnak adták. Az elkeseredett Sulla fegyveres kézzel jött Róma ellen, melyet el is foglalt, ugy hogy S.-nak menekülnie kellett. Útközben egy rabszolga árulása folytán Laurendtumnál elfogták és megölték.

Suly

sul, a süly (l. o.), sül szónak a Nyelvtörténeti Szótár egyik adata szerint a régiségben is megvolt tájszólási változata.

Súly

az az erő, mellyel a föld a testeket függélyesen lefelé tereli, vagy azon nyomás, melyet az esésében megakadályozott test az alatta levő nyugvó, vizszintes alapra gyakorol. A súly egységéül a grammot használjuk. Ez egy köbcentiméternyi 4°C. desztillált viznek súlya. Mint nagyobb egység a grammnak 1000-szerese, a kilogramm szerepel. A közéletben a súlyt a testek tömegének mérésére használják, amennyiben valamely vett árunak nem a nyomását, hanem az anyagát, ennek a mennyiségét kivánják megállapítani. Ezen eljárás annyiban jogosult, hogy a súly a tömeggel a föld ugyanazon helyén arányos. Míg azonban a tömeg a föld különböző helyein ugyanaz marad, míg abból semmit el nem vesznek vagy hozzá semmit nem adnak, addig a súly, tehát az alapra gyakorolt nyomás már nem állandó, hanem az egyenlítő felé kisebbedik, a sarkok felé nagyobbodik. L. Nehézség és Gravitáció. A testek súlyának megállapítása végett a mérleget használjuk és a törvényesen elfogadott súlyokat. Az ezekkel meghatározott súly az u. n. általános súly. Itt nem vagyunk a test térfogatára figyelemmel. ha a súlyt a térfogattal hozzuk viszonyba, tehát a térfogategységben foglalt tömeg súlyát keressük, akkor már a fajsúlyt kapjuk. L. Fajsúly.

Oly vételnél, amelynél a vételárt az áru súlya szerint kell kiszámítani, a kereskedelmi törvény 340. §-a szerint ellenkező megállapodás v. ellenkező helyi szokás hiányában a vételár mennyiségére nézve az árunak u. n. tiszta súlya (nettó) irányadó, vagyis a nyerssúlyból a göngysúly (tara) leszáímtandó. Ez vagy a göngysúly tényleges kipuhatolásával v. pdieg bizonyos átalánytételek felvételével történik. Az átalánytételt v. az áru egyes darabjai után v. pedig a nyerssúly bizonyos %-ában szokás meghatározni. - Súlyfölösleg (sopra tara), a vevő javára engedett az a súly, mely után vételár nem számíttatik. Ez két alakban fordul elő, vagy u. n. ráadás alakjában, ugy t. i., hogy az eladó a kikötött s fizetendő mennyiségnél többet ad; jelesül annyival többet, amennyit az engedélyezett fúly tesz, vagy pedig ugy hogy a szállított mennyiségből a fúly levonásba jő s a vételár kiszámítása a fenmaradó mennyiség alapján történik. - Súlyapadás (calo), a megromlott v. hasznavehetetlenné vált részek fejében a vevőnek engedélyezett átalány, mely után vételár nem jár (l. Refactia). Az eladó javára engedélyezett calót tolérancenak mondják.

Sulyany

a bárium rossz magyar neve.

Súlyareométer

l. Areométer.

Súlyegyen

l. Egyensúly.

Súlyhiány

a szállítmány súlyának a szállítási időtartam alatt való csökkenése, mely v. az áru egy részének elidegenítéséből, elveszéséből származik, v. pedig a záru természetének következménye, p. beszáradás stb. Az áru természetéből folyó S.-ért a vasút rendszerint nem szavatol. Az egyes árukban ily okokból keletkezni szokott súlycsökkenés nagysága, %-ban kiszámítva, a díjszabásokban meg van határozva.

Súlyhőmérő

vékony falu, meghajlított és vékony nyaku kis üveglombik, melyet először üresen mérnek meg, azután kénesővel megtöltenek 0°C.-nál. Ezzel oly számot kapnak, mely a léptékes hőmérő zéruspontjának felel meg. Ha forró vizbe helyezik, a kéneső egy része kifolyik s ha azután kihűlés után ismét meghatározzák a súlyt, az igy kapott szám megfelel a forrpontnak. Ezen két számadatból és az eszköznek valamely közegben szenvedett súlyveszteségéből meg lehet határozni ezen közeg hőmérsékletét. A S.-t leginkább folyékony testek kitágulásának meghatározására használják.


Kezdőlap

˙