Surrey

Henrik Howard, earl of, angol költő, Howard Tamás norfolki herceg legidősebb fia, szül. Kenning Hallban (Suffolk) 1517., meghalt a Towerben 1547 jan. 21. Állami és hadi szolgálatban állott és több hadjáratban kitünt. hertford gróffal, a király sógorával való ellenségeskedése és néhány elővigyázatlan beszéde vesztét okozta. Felségsértési pörbe fogták és lefejeztették. Mint költő S. lirai s főleg szerelmi költeményeivel tünt ki. Ő volt az első, aki a rímtelen ötös jambust az angol költészetben alkalmazta. Költeményei: Poems (London 1557) és Songs and sonnets (u. o. 1557) c. alatt jelentek meg. Újabb kiadást Bell adott belőlük (London 1871). V. ö. Fehse, H. H. Earl of S. Ein Beitrag zur Geschichte des petrarchismus in England (Chemnitz 1883).

Surrogatum

(lat.) a. m. pótlék, helyettesítés, pótlószer; olyan áru, amely egy másik helyét pótolhatja, noha jóságra és értékre nézve nem ér föl vele. A S.-ok mindazonáltal nem tévesztendők össze a hamisító szerekkel.

Surry

(ejtsd: szörri), két county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig É.-Karolinában (1300 km2 ter., 19,280 lak., Dobson székh.) és Virginiában (845 km2 ter., 8255 lak., S. Court House [100 lak.] székh.).

Sursee

az ugyanily nevű járás székhelye Luzern (ettől 20 km.-nyire) svájci kantonban, a Suhr jobb partján, vasút mellett, (1888) 2135 lakossal, kályha-, tűzhely-, kefe- és szivarkészítéssel; XVI. sz.-ból való városházzal; régi, a habsburgi kétfejü sassal díszített várkapukkal.

Sursum

(lat.), föl! S. corda! emeljétek föl sziveteket! a szent misében a néphez intézett fölszólítás, melyre ez igy felel: Habemus ad Dominum: fölemeltük az Úrhoz.

Surtaxe

(franc., ejtsd: szürtaksz), Franciaországban némely adóknak, illetékeknek és beviteli vámoknak pótlékja. A beviteli vámok S.-jai tulajdonképen a különbözeti vámok szerepét játszák s a francia kereskedelem védelmét akarják biztosítani. Nevezetesek ezek közül: 1. a S. de pavillon (lobogópótlék), amelyet Colbert az angol hajózási akták visszatorlásául alkalmazott s amelyet csekély megszakítással egész 1873-ig minden idegen lobogó alatt francia kikötőben kirakodó hajó terhe után szedtek. Ugyanilyen lobogópótlékot szedett Anglia 1848-ig Indiában s még ma is alkalmazzák azt az Egyesült-Államok a velük nem szerződött államok lobogóira. 2. A S. d'entrepôt (raktári vámpótlék), amelyet Franciaország a tengerentúli nyerstermékek után ró ki, ha az illető szállítmány nem egyenesen a termelő országból, hanem valamelyik európai kikötő raktárából érkezik Franciaországba. E vámpótléknak az a célja, hogy Franciaországnak a tngerentúli államokkal való közvetlen forgalmát elősegítse, illetőleg védelmezze az idegen verseny ellen. Átlag 100 kg.-onként 3,60 fr. ez a vámpótlék, amely azonban némely áruknál 100 fr.-ig emelkedik.

Surtout

(franc., ejtsd: szürtú) a. m. felöltő, felső kabát; továbbá asztaldísz.

Surtr

a skandináv mitologia alakja, Muspellsheim (l. o.) ura, aki a Ragnarök (l. o.) alkalmával tüzes kardjával harcol és pusztít.

Survilliers

gróf, Bonaparte József neve, l. Bonaparte (III. köt. 478. old.).

Sus

(lat.) a. m. sertés (l. o.).


Kezdőlap

˙