Syracuse

(ejtsd: szirekjusz), Onondaga county székhelye New-York É.-amerikai államban, az Onondaga-tó D-i végében, ahol aNew-York-Erie-csatorna az Oswegóival találkozik, vasutak mellett, (1890) 88,145 lak., sófőzéssel, vaskohókkal, gazdasági gép-, acél-, sör-, üveggyártással, amely különféle iparágak évenkint több millió forint értékü árut termelnek. A virágzó iparral karöltve jár az élénk kereskedés, amelynek fő cikkei: a gyarmatáruk, a bőr és bőráruk, ruházati cikkek, dohány stb. A város gazdagsága nyilvános épületeiben is látható; ezek közt a kiválóbbak: a presbiterianus gót templom magas piramissal, az igazságügyi palota, városháza, az állami arzenál, a különböző bankok, iskolák és jótékonysági intézetek palotái. 7 temetője közül Oakwood és St.-Anges valóságos, megtekintésre méltó parkok.

Syria

l. Szíria.

Syringa

Rupp. (növ.), l. Orgonafa.

Syrinx

arkádiai vizi nimfa, Ladon folyóisten leánya, akit a nagy Pán (l. o.) szerelmével üldözött, ugy hogy testvérei náddá változtatták. A szélben lengő nádszálakból panaszos hangok hallatszottak, miért is Pán, aki S.-et még mindig kereste, levágott néhány szálat és belőle készítette az ilyen nevű pásztorsípot. Ez a síp (fistula) lényegében több különféle hosszuságu sípból áll, melyek orgonasípok módjára fogyólag sorakoznak egymás mellé s viasszal vannak összefűzve (képét l. a Dionysos cikkhez mellékelt rézkarcolaton). Ősrégi hangszer, melyet már Homeros és Hesiodos is emlegetnek. L. még Fuvola.

Syrmium

l. Sirmium.

Syrnium

(állat), l. Bagolyfélék.

Syrokomla

Vladiszláv, Kondratovics (l. o.) lengyel költő álneve.

Syrrhaptes

(állat), l. Talpastyúk.

Syrrphus

Lutr. (állat), a rövidcsápu kétszárnyuak rendjébe, a lebegő legyek családjába tartozó légynem, melynek 72 európai faja közül hazánkban mintegy 40 él és található. Virágokon lebegve röpködnek. Közönségesebb fajok: S. pyrastri L., 12 mm. hosszu; S. ribesii L., 10 mm. hosszu stb.

Syrtek

l. Szirtisz.


Kezdőlap

˙