Szabadszék

elárusító hely, melyben csekélyebb értékü, de egészséges, valamint olyan húst mérnek ki, mely nyersen élvezve veszedelmes lehet, de főzés által netaláni ártalmas tulajdonságaitól megfosztható. A Sz. intézménye tehát lehetővé teszi, hogy olyan hús is, melyet különben meg kellene semmisíteni, közfogyasztás céljaira értékesítessék, másfelől pedig útját állja annak, hogy nem teljes értékü hús a rendes piaci áron árusíttassék. A Sz. közintézmény s mint ilyen a húslátó állatorvos állandó felügyelete alatt kell, hogy álljon és a hús elárusítása azon ok közlése mellett történik, mely miatt az a Sz.-be utaltatott. Az intézmény Németország több vidékén igen jól bevált, Magyarországon azonban még csak tervezik annak meghonosítását.

Szabad-Szent-Király

nagyközség Baranya vármegye szentlőrinci j.-ban, (1891) 760 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Lakói többnyire nemesek, kik 1848 előtt nagy szerepet vittek a tisztújítások alkalmával.

Szabad-Szent-Tornya

nagyközség Békés vármegye orosházi j.-ban, (1891) 1683 magyar lak.

Szabad szerelem prédikátorai

l. Perfekcionisták.

Szabadszirmuak

(növ.), l. Különszirmuak.

Szabad Szó

képes politikai napilap. Szerkesztők voltak: Hevesi József és Székely Béla; jelenleg M.-Horváth Károly a szerkesztő; kiadótulajdonos és Kosmos műintézet; 1893 máj. 21. indult meg a lap és jelenleg is megjelenik 4-rét két íven.

Szabadteher

l. Pacotille.

Szabad tengely

l. Pergő mozgás.

Szabad terület

(bány.), mely sem kutatással, sem bányamíveléssel elfoglalva nincs.

Szabad városok

a három német szövetségi város: Lübeck, Bréma és Hamburg. Csak ezek őrizték meg a nagy számu szabad birodalmi város közül mai napig ezt a címet és autonomiájukat. L. Birodalmi városok.


Kezdőlap

˙