Szafar

arab város, l. Dhafar.

Szafar

a mohammedán naptárban az év második hónapja.

Szaffaridák

persa uralkodó család, mely nevét alapítójától, Jakúb bin Leisztől vette, ki szaffar (arabul a. m. rézműves) volt. 872. meghódította Kirmánt, Sirázt, Khorasszánt, Farzisztánt, Mazenderánt és kabult. A szaffarida-család 872-901-ig uralkodott, mikor a szamanidáknak meghódolni kényszerült. L. Persia.

Szaffi

marokkói város, l. Szafi.

Szaffi

persa uralkodó család (1502-1722), lásd Persia (XIII. köt. 960. old.).

Szafflor

l. Pórsáfrány és Természetes festőanyagok.

Szaffói vers

l. Sapphói vers.

Szafi

(Aszfi, Szaffi), város Marokkó Ny-i partján, Cantin-fok és Vad Tenzift torkolata között. A legszebb fekvésü város az összes marokkói parti városok között, de rossz kikötője van. Lakossága 9000. Van gabona-, ló- és szattyánbőrkivitele.

Szafranin

(C12H20N4), vörös kátrányfesték, amelyik tömény kénsavban oldódik; ha vizben oldjuk, akkor higítás szerint kék, viola, végül vörös szint nyer. Használják a drágább szafflor helyett. Előállítják, ha toluidin és anilin salétromos savval kezelik; ekkor amidoazobenzol, illetve amidoazotoluol keletkezik; ezt azután sósavval és cinkkel kezelik és a keletkezett anyagot káliumdichromáttal oxidálják.

Szafrozin

a dinitrodibróm fluoreszcin nátriumsója. Tulajdonképen sárga szinü, de higítva kékesvörös szinüvé válik és ezt használják agyapjukelmék festésére. Előállítása a következő: dibróm-fluoreszcin vagy eozin salétromsavval kezeltetik és a keletkezett dinitrodibróm-fluoreszcin nátronlúggal kezeltetik.


Kezdőlap

˙