Szarvasnyom

népies csillagnév, melyben Ipolyi (Magyar myth. 274.) a csodaszarvas (l. o.) regéjének visszhangját sejti, a nélkül, hogy e vélekedést valamivel támogathatná. A Lugossy gyüjtötte magyar csillagnevek jegyzékében (v. ö. Ipolyi Id. hely 582.) van egy szarvaslegelő is.

Szarvasok

l. Szarvas és Szarvasfélék.

Szarvas okoskodás

l. Következtetés.

Szarvas-szakáll

a himszarvas nyakán különösen a párzáskor kinövő hosszu sörény vadászneve, melyből a kalapdíszt szokták csinálni.

Szarvas üllő

l. Kalapács (X. köt. 30. old.).

Szarvkő

(Hornstein, Voristan), nagyközség Sopron vármegye kismartoni j.-ban, a Lajta-hegység tövében, (1891) 2246 horvát és német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárra. Közelében egy alacsony hegy tetején régi várának romjai látszanak. Sz. a vármegye régibb várai közé tartozik; Albert osztrák őrgróf 1042. ama hegyet óhajtá határul, melyen a vár épült. A vár ekkor királyi birtok volt s nagy terület tartozott hozzá. Később Sz. vára a Kanizsaiak birtokába ment át, kik a Sz.-i grófok címét viselték. A XV. sz. vége felé Kanizsai László az Ausztriában fekvő Seibersdorf kastéllyal Pottendorf Györgynek zálogba vetette a Sz.-i uradalmat, ennek magvaszakadtával pedig 1486. Mátyás király Graffenek bárónak adományozta, igy jutott ezen birtok az osztrák ház birtokába. 1590. Stoczing Ruprecht báró birtokába ment át, s ennek utódai birták 1650-ig, amidőn Nádasdy Ferenc gróf, mint a Kanizsaiak utóda, az elődei által elidegenített Sz.-i uradalmat 160,000 frt összegen magához váltotta. Nádasdy 1671. hóhér pallosa alatt vérezvén el, Sz. Windischgrätz Gottlieb gróf, majd Széchenyi György érsek és Althan Mihály gróf kezére került, kitől Esterházy Pál herceg 265,000 frton megvette. Jelenleg is az Esterházy-család birja.

Szarvkő

(ásv.) a. m. szarukő (l.o.).

Szarvművek

(ném Hornwerke), az állandó erődök egyik része; a szegély előtt levő pontok megszállására szolgálnak és a fő szegéllyel hosszu vonalakkal vannak összeköttetésben. Ezek a művek egy vagy két homlokzatuak és többnyire még más külművekkel, mint: ravelin, ravelin-réduits, födözött úttal láttatnak el.

Szarvorru

v. orrszarvu (állat, Rhinoceros L., l. a mellékelt képet), a páratlan ujju emlősök rendjének Nasicornia családjába tartozó állatnem. Valamennyi faja nagy, erős, esetlen testü, megnyult fejjel; rövid nyakkal; vastag, rövid lábakkal; kis, gyenge patákkal; rövid farkkal. Felső ajkuk ujj- v. orrmányforma nyujtványba megy ki. Szemeik kicsinyek. Egyenkint élnek, ritkábban kis csapatokba verődnek össze. A mocsaras vidékeke szeretik; gyökerekkel, fűvel és levelekkel táplálkoznak. Csak akkor támadják meg ellenségeiket, ha feldühösítették őket. Vastag bőrüket paizsoknak, rálcáknak, szarvaikat edényeknek készítik ki. Húsukat néhol megeszik. Fajait három csoportba osztják: vannak egy-, kétszarvuak és szarvatlanok. Az egyszarvuaknak metszőfogaik nem hullanak ki; ilyen az indiai Sz. (Rh. indicus Cuv.) és a jávai Sz. vagy vara (Rh. javanus Cuv.), az előbbi 3,15 m. hosszu, Indiát és Dél-Khinát lakja, az utóbbi 2,5 m. hosszu és hazája Jáva. A kétszarvuaknak metszőfogaik nincsenek; ilyen az afrikai Sz. (Rh. africanus Camp.), a szumátrai Sz. (Rh. sumatrensis Cuv.), a tompaorru Sz. (Rh. simus Burch.), a gyapjas Sz. (Rh. tichorhinus Cuv., képét l. a Diluvium mellékleten), mely azonban már kihalt s a diluvium idején Közép- és Észak-Európát lakta; a bojtosfülü Sz. (Rh. lasiotis Sc.), melynek hazája Malakka. A szarvatlan Sz. egyetlen képviselője a Rh. incisivus Cuv. a közép harmadkorban élt, de akkor ki is halt.

[ÁBRA] Kettős szarvorru (Rhinoceros africanus.

[ÁBRA] Indiai szarvorru (Rhinoceros indicus).

Szarvorru bogár

v. orrszarvu bogár (Oryctes nasicornis L.), az ötlábtőízes bogarak rendjébe, a lemezes csápuak családjába tartozó bogárfaj, amelynek himjét a homlokán lévő egyszerü szarvnemü kinövés tünteti ki. Fénylő gesztenyebarna, felül csupasz, alul kissé szőrös. Hossza 22-36 mm. (képét l. a Bogarak mellékletén). Európában mindenütt közönséges. Junius és juliusban esténként röpül. Petéit egyenkint a cserhéjhulladékba, v. más szemétbe rakja, ahol több éven át élnek azután a lárvák. A lárvák a földben hosszukás alaku kokonban alakulnak át bábbá. A bábból két hónap alatt fejlődik ki az ivarérett állat.


Kezdőlap

˙