Tabarisztán

persa vidék, l. Taberisztan.

Tabasco

(ejtsd: tabaszko), Mexiko egyik állama a Mexikói-öböl, Veracruz, Campęche, Guatemala és Chiapas között, 26,194 km2 területtel, (1893) 114,028, nagyobbára indus lak. Felszine nagyobbára sík, csakis Chiapas felől a Teapa-vidék dombos. Folyói számosak, egymásba fűződők, amelyek az egész állam egy nagy részét esős időben elöntik és mocsarassá teszik. A fő folyók a Grijalva vagyis Rio de Chiapas és az Usumacinta, amelyek több ággal vannak összekötve, a tenger közelében Rio T. néven egyesülnek és a Barra de T. nevü nagy és iszapos deltában torkolnak. Parti Lagunák: a Santa ana, Cupilquillo és Mecoacan. Az éghajlat forró, nedves és egészségtelen. A növényzet rendkivül buja. A cukornád, kukorica, kákaó, rizs, dohány kitünően megterem. A nagy kiterjedésü erdők gazdagok értékes fákban, amelyek a fő export-cikket szolgáltatják. Fő kikötője Frontera és székhelye: Villa Hermosa de T., vagy más néven San Juan Bautista, a Grijalva bal partján, mintegy 8000 lak., jó kikötővel. Az állam 12 járásra (partido) van fölosztva.

Tabasir

orvosszer, l. Bambuszkámfor.

Tabatiere

(franc., ejtsd: tabatyer) a. m. burnótszelence.

Tabatiere-puska

Franciaországban a porosz gyútűs puskának sikere az1866-iki hadjáratban úttörővé lőn a kézi lőfegyverek átalakítására, mely célra az angol Snider-fegyvernél alkalmazotthoz hasonló závárzatot választották. E závárzatot egy Schneider nevü francia puskaműves állítólag Snider angol versenytársa előtt szerkesztette és az, 1867. kipróbálva, annyira előnyösnek bizonyult, hogy mint átalakítási mintát az akkori nagy kaliberü, vont csövü elültöltő fegyverek számára elfogadták. Mivel ezen mintát valószinüleg nem akarták feltalálója után elnevezni, «á la tabatiere» nevet adtak neki. A francia minta annyiban különbözik az angoltól, hogy a záró-csapó és a hüvely sokkal rövidebbek, és az utóbbi, hogy a töltény bevezetését megkönnyítsék, hátrafelé nyitott és fenéklemez nélkül van.

Tabatinga

község és düledező erősség Amazonas braziliai államban, a Peru felől határul szolgáló Yacarana torkolata mellett, az Amazon jobb partján vámházzal. Az Amazonon a gőzhajók T.-ig jönnek föl. V. ö. T. am Amazonenstrom. (Hamburg 1863).

Tabaxir

l. Bambuszkámfor.

Tabella

(lat., a tabula jó kicsinyítése) a. m. táblácska; újabban: táblás kimutatás, képmelléklet, táblázat (l. o.).

Taberisztan

(Tabarisztan), a Teherán és Szimnan-hegylánc közt elterülő része É-i Persiának, illetőleg Mazanderan tartományának. T. része volt Hirkániának, amelyben a Tapyri nevü néptörzs lakott. Ezt a vidéket az arabok korában Tapuraszthaná-nak nevezték. Az arab irók némelyike a Kaspi-tengert Bahr Tabarisztan névvel illette.

Taberna

(latin) a. m. deszkasátor, bódé, korcsma.


Kezdőlap

˙