Tael

vagy liang, khinai súlymérték és pénzszámítási egység. Mint súly =37,783 g.; 1 haikuan vagy törvényes tael, azaz föntebbi súlymennyiségü ezüst 7,54 korona értékü, a shanghaii tael 6,76 korona értékü.

Taenaron

v. Tainaron, ókori hegyfok Peloponnézusban, mely Lakoniához tartozott. Hasonnevü város volt rajta, mely Poseidon Asphaleiosnak menedékjggal rendelkező temploma köré épült. Két oldalán egy-egy kikötő volt (Achilleios és Psamathos). A hitrege szerint a delfin ottan tette partra Ariont, akit a kalózok a tengerbe dobtak; Herakles pedig a T. hegyfok valamelyik barlangjából vonszolta elő Kerberost, a három fejü kutyát. Ez idő szerinti neve Matapan (l. o.).

Taenia

(lat.), az építészetben kevéssé kiugró lemezalaku tagozat. - T. az állattanban a. m. galandféreg, l. Bélférgek.

Tafalla

az ugyanily nevü járás székhelye Pampelona (ettől 33 km.-nyire) spanyol tartományban, a Zidaco partján, 434 m.-nyi magasban, vasút mellett, kitünő termékenységü síkságon, (1887) 6040 lak., 2 gót templommal, a Zidacón átvezető két régi híddal és a régi navarrai királyok egykori palotájával.

Taffia

vagy tafia, l. Rum.

Tafilet

(Tafilelt, Tafilalet, Tafilala), tágabb értelemben magában foglalja a marokkói Szaharának az ued-Ziztől öntözött vidékét: Mdagrát, Ertibet, Tisszimit és a tulajdonképeni T.-et. Ez utóbbi mintegy 40 km. hosszu és körülbelül 10 km. széles vidék a Dsebel-Belgrul és Dsebel-Adrar közt, amelyen az Ued-Ziz folyik keresztül. Ez tavasszal megtelik vizzel, míg nyáron át száraz. Az oázis fő terméke a datolya, de termel búzát, rozsot, dohányt és zöldségeket. A házi állatok a ló, szamár, kevesebb teve és kecske. A 105 községben (kszur) mintegy 100,000 ember lakik, akik egymással folytonos ellenségeskedésben élnek. T. a marokkói szultán fensősége alatt áll és a marokkói szultáni család első őse, Mulej Ali Serif itt, Abuam, az oázis főhelye közelében van eltemetve. V. ö. Rohlfs, Mein erster Aufenthalt in Marokko u. Reise südlich v. Atlas stb. (Bréma 1872).

Tafna

140-150 km. hosszu parti folyó Marokkóban és Oran algeriai départementban. Tlemcentől 20 km.-nyire ered az Ain-Habalet nevü szép forrásból, fölveszi a Tafrentet, Muilát, az Isszert és kanyargós folyás után a Rasgunk szigettel szemben a Földközi-tengerbe torkollik. Vizét a franciák terve szerint öntözésre fogják felhasználni. Vizkörnyéke 8200 km2. T. a rómaiak Siga-ja v. Flumen Sigensis-e.

Tafota

l. Alapkötés és Selyem (XIV. kötet, 1041. old.).

Tafszir

l. Tefszir.

Tag

az állati testnek egyes, mozgatható része; hasonlóképen egy erőművi úton összerakott egésznek mozgatható része; általában oly része valamely egésznek, mely önállólag is tekintetbe jöhet, azonban az egésszel szorosabb összefüggésben van. - Tag a botanikában, l. Szerv. - Tag v. tagozat, az építészetben alkotórésze valamely építészeti formának, leginkább azoknak a kiugrásoknak, melyek egy fölületet vizszintesen vagy függőlegesen tagoznak (l. Tagozás). Egy tag tehát geometrikus alakítása valamely kiugrásnak; a tag keresztmetszete annak profilja (l. o.). - Tag a mezőgazdaságban, l. Tagosítás. - Tag az erdészetben, l. Erdőbeosztás.


Kezdőlap

˙