Tartományi bizottság

(commissariatus provincialis), a fennállott magyar kir. helytartótanácsban létezett s az 1723. C. t.-c. által felállított bizottság adó- és katonai ügyekre nézve.

Tartományi pénzek

e néven a magyar numizmatikában Szlavónia, Dalmácia (Ragusa, Cattaro, Spalato, Zára), Havaselve és Moldva pénzeit értjük, melyeket részben a magyar királyok vagy bánjaik (Szlavónia), a hűbéres vajdák (Havaselve, Moldva, Szörénység), a velencések s I. Napoleon (Dalmácia, Cattaro, Zára) verettek. Ide tartoznak a Hunyadi János és Brankovics György szerb deszpota nevét viselő ezüstdenárok, a próbakép készült 1849-iki Jellachich-féle zágrábi rézkrajcárok.

Tartománymester

l. Német lovagrend.

Tartományszervezet

a tartomány kormányzására s igazgatására vonatkozó szabályoknak foglalatja.

Tartósan szabadságoltak

(ném. dauernd Beurlaubte), mindazon állományba vett egyének, kik tényleges szolgálati kötelezettségöket vagy meg nem kezdték, vagy az alól ideiglenesen felmentve vannak, avagy ha már le is rótták a tényleges szolgálatot, de a tartalékba még át nem helyeztettek, vagy el nem bocsáttattak.

Tartószíj

a. m. nyakló (l. o.).

Tartozás

a szolgáltatás, melyet valaki másnak teljesíteni tartozik. L. még Kiváltságos tartozások.

Tartozatlan fizetés

(solutio indebiti), az a szolgáltatás, melyet valaki másnak abban a téves hiszemben teljesített, hogy azzal tényleg tartozik. A T. az u. n. indebiti condictióval visszakövetelhető, de csak akkor, ha a teljesített szolgáltatás mint természetes kötelem (naturalis obligatio) sem állott fenn, mert ennek a kötelemnek sajátsága épp az, hogy keresetileg nem érvényesíthető, de a teljesített szolgáltatást visszakövetelni nem lehet.

Tartozék

(pertinentia), oly mellékdolgok, amelyek a fő dologgal oly viszonyba jutnak, hogy a nélkül, hogy annak részét tennék, ahhoz tartozóknak s állandóan a fő dolog céljaira szolgálóknak tekintetnek. A lényeges különbség a T. és a növedék (l. o.) között az, hogy az utóbbi oly összeköttetésbe jut a dologgal, hogy az által annak alkotórészévé lesz, és önállóságát teljesen elveszti. De valamint a növedék, ugy a T. is csak testi dolog lehet. annak meghatározása, mi a fő dolog, mi a T. vagy növedék: a tényleges viszonyok figyelembe vétele s mérlegelése alapján történik. Igy p. a srófkulcs T.-a a srófnak, az ékszertok az ékszernek, a keret a képnek. Ingatlanoknak ingatlan és ingó dolog lehet a T.-a. A dolognak a fő dologtól állandó tehát oly elválasztásával, hogy a fő dologhoz való viszonya állandóan megszünjék, a dolognak T.-i minősége is megszünik.

Tartozik

l. Adósság és Főkönyv.


Kezdőlap

˙