Táviró-iskola

a háboru esetére felállítandó táviróosztagok számára a távirókezelőket képezi ki. Az iskolát háboruban feloszlatják.

Táviró-járóőr

(ném. Telegraphen-Patrouille), minden lovasezrednél a jelentések és parancsoknak távirati úton való továbbítására, főleg a felderítő és hirszerző szolgálat alkalmával egy T. van szervezve. A T. két, ezen célra kiképezett altisztből és két küldönc lovasból áll. A lovas T. futólagos vezetékek előállítására, elrombolt (megszakított) vezetékek helyreállítására és az ezeken való közlés foganatosítására távirati úton (vagy telefonon) s végül az ellenség által használt vonalakon a közléseknek kihallgatására van hivatva. A T. a szükséges szerelékeket nyolc málhatáskában lovon magával viszi.

Táviró-oszlop

l. Telegráf-oszlop.

Táviró-vonal

l. Telegráf-vonal.

Tavi rózsa

vagy vizi tök (növ.), l. Habrózsa.

Tavi sassafras

(növ.), l. Magnolia.

Tavistock

város Devon angol grófságban, 19 km.-nyire Plymouthtól, a Tavy és vasút mellett, (1891) 6915 lak., akik a közeli bányák réz- és cinnérceivel kereskednek; a 961. alapított régi apátság romjaival. Itt született 1540. Drake Ferenc.

Távköz

(distantia), távolság a sorok s bizonyos alakban felállított csapatok között a mélységben (ellentét: intervalle, a távolság oldalt számítva); általában a két pont közti távolság, rendesen a kövészek távolsága a céltól.

Távlat

a festészetben a síkon ábrázolt valóságnak plasztikus látszatban való feltüntetésére szolgáló eszköz, melynek törvényeit az optika állapítja meg. Az egyiptomiak nem ismerték a T. törvényeit; festményeiken az egymás után következő tárgyakat vagy egymás fölött tüntették föl, vagy pedig ugy hogy az elülsők eltakarják a mögöttük levőket; e mellett minden tárgyat laposan, egyedül szinekkel kitöltött körvonalakkal ábrázoltak. Hogy a klasszikus művészetben ösmerték-e a T.-ot, az még nincs eldöntve; a ránk maradt helyes T.-u falképek a T. törvényeinek tudományos ismerete nélkül, pusztán a természet megfigyelése után is készülhettek. A T. elméletét csak a XV. sz.-ban állapították meg, még pedig Vasari szerint Paolo Uccelli ésP. della Francesca. Az utóbbi tanulmányai alapján 1494. és 1508. Fra Luca Pacioli da Borgo San Sepolcro Velencében két művet adott ki, mely a T. törvényeivel először foglalkozik rendszeresen. Valamivel később tette közé Bürer a T. körül forgó nürnbergi tanulmányainak eredményét. Ez alapvető munkák megjelenése óta mérhetetlenül nagy irodalom támadt, mely a T.-tal tudományosan foglalkozik. L. még Ayonometria, Légtávlat, Vonaltávlat.

Távlati látszat

a festészetben a térbeli egymásutánban következő tárgyak síkon föltüntetett fokozatos kisebbedése és szineiknek elhalvmányulása, melynél fogva a festményen olybá tünik föl a valóság, amint ezt az ember egy meghatározott nézőpontról maga is láthatná. A T.-ot a festő a lég- és vonaltávlat segélyével idézi elő.


Kezdőlap

˙