Téli majorána

(növ.) a. m. rozma (l. o.).

Telinga

v. telugu nyelv, l. Dravida-nyelvek.

Téli retek

vagy fekete retek (növ., Raphanus sativus var. biennis Borb.), a közönséges retek fajtája, de a töve kétnyáréltü, rendesen fekete, gömbölyded, ritkán hosszas.

Téli rügy

vagy telelő rügy (növ., hibernaculum), általában a fáknak meg a cserjéknek nyáron v. őszkor keletkező rügye a mérsékelt és hideg tartományokban. Télen kemény fedő pikkelyekkel védve kitelel, tavasszal a fát belombosítja. T.-e más többnyáréltü fűnemü növénynek is van, csakhogy a növény tövén vagy hozzá közel, s a száraz avarban v. a sárban (a hináré) szembe nem tünik. Speciálisan a vizi növények telelő rügyét is mondják hibernaculumnak; l. Vizi növények.

Téli saláta

a fejes salátának egy fajtája, melyet ősszel olyan ágyakba szoktak vetni, amelyekben előzőleg hagyma, sárga répa, paréj stb. termett. A magot szeptemberben vetik s a palántákat négy hétre rá ültetik 10 cm. széles és 6-7 cm. mély barázdákba, egymástól 12-15 cm. távolságra. Tavasz felé kétszer akkora távolságra ültetik szét. A nagy hideg ellen rőzsével és szalmás trágyával takarják be, ugy azonban, hogy a levegő ne legyen teljesen elzárva tőle.

Telítés

(neutralisatio), az a kémiai folyamat, melyben a sav és a bázis tökéletesen sóvá változnak. P. mikor a nátriumhidroxid (bázis) és a sósav (sav) nátriumkloriddá (só) változnak át, azt mondjuk, hogy a nátriumhidroxid telíti a sósavat vagy megfordítva; a mágnesezésnél valamely acél- vagy vastömegnek lehető legmagasabb fokig való megmágnesezése; valamely térnek a meglevő hőmérséklet mellett a lehető legnagyobb páramennyiséggel való megtöltése stb. L. Feloldás. - T. (impregnálás), l. Fatelítés.

Téli vágás

l. Favágás.

Telivér

igy nevezik az angol versenylovat, de csakis azt, amelynek származása az angol méneskönyvben előforduló 50 törzset Bruce Lowe osztályozta, ki egyszersmind a derby, oaks és St. Leger győzteseit is összeállította, amióta csak ezek a nagy klasszikus versenyek fennállanak (l. Angol lovak). T. lehet az arab ló is, ha tisztán arab vérből származik. Ugyanilyen értelemben néhány marha-, juh-, sertés- és kutyafajnál is használják, de mindig közelebbről megjelölve az eredetét. P. T. simmenthali bika, T. angol vizsla stb. Tévesen a származás, a tiszta vérü (l. o.) jelző gyanánt is használják. - T.-rokonság, l. Rokonság.

Télizöld

(növ.), télen is zöldellő, tehát maradandó lombu több növény neve: a csarabé, a puszpángé, borostyáné, boncsfűé, a körtike vagy piroláé, meg a kövi rózsáé. L. Örökzöld növény.

Teljes elégtétel

az osztrák polgári törvénykönyv szerint az a kártalanítás, mely a megszünt nyereségre és az okozott megsértés jóvátételére vagyis az u. n. elmaradt haszonra (lucrum cessans) is kiterjed; mig a csakis a vallott kárra (damnum emergens) szorítkozó megtérítést tulajdonképeni kártalanításnak nevezi.


Kezdőlap

˙