Tellez y Giron

spanyol államférfi, l. Osuna.

Tell-monda

l. Tell.

Tellur

Az oxigén csoportjába tartozó nem-fémes elem, mely vegyületeiben mint 2, 4, 6 vegyértékü negativ gyök szerepel; kémiai jele Te, atomsúlya 127,7. Előállítása ugy is történik, hogy a T.-tartalmu érceket porrá törve, sósavval melegítve kivonják, a maradékot azután királyvizzel kezelik, amikor az ezüst mint ezüstklorid kiválik, mig az arany és a T. feloldódnak. A besűrített oldatot az arany leválasztása végett vasgálicoldattal elegyítik és a megszűrt oldatból a T.-t kéndioxiddal leválasztják. A levegőn hevítve kékes lánggal, fehér füst képződése közben, T.-oxiddá ég el; koncentrált kénsavval melegítve csekély mennyisége vörös szinnel feloldódik, amelyről a T. fel is ismerhető; koncentrált salétromsav T.-os savvá oxidálja. A fémekkel elég könnyen telluridokká egyesül, hasonlóképen a negativ elemekkel is; vegyületei a kénéhez igen nagy mértékben hasonlítanak.

Termésállapotban mint ásványt nagy ritkán találni igen apró, erősen fémes fényü, ezüstfehér hatszöges rendszerbeli, romboéderes kristálykákban és szemcsésen. Legfőképen hazánkban Zalatna mellett Facebája érctelérei közt quarcban terem. K. 2-2,5, fs. 6,1-6,3. Rendesen kevés aranyat és vasat is tartalmaz. Leginkább ércekben, mely tellur-ércek kiváló nevezetességei hazánknak, különösen Zalatna és Nagyág vidékének (Erdélyi Érchegység). Hazánkban váltak legelőször ismeretesekké és hazai ércből előállított fémnek adta Klaproth 1789. a tellurium nevet. A régi kohászok aurum paradoxumnak, meg metallum problematicumnak nevezték. Berzelius tanulmányozta tüzetesebben 1832. A hazai világnevezetességre jutott előfordulások feltalálása után másutt is találtak tellur-érceket. Igy az Egyesült-Államokban Kaliforniában, Nevadában, Idahóban, Coloradóban, Virginia, Georgia és É.-Karolina államokban. A nevezetesebb tellur-ércek: sylvanit (irásérc) 59,6% tellurt, 25,5% aranyat és 13,9% ezüstöt tartalmaz; nagyágit (levélérc) 30% tellur, 51% ólom 9% arany, 1% réz, 1% ezüst, 8% kén; petzit (telluraranyezüst) 34,98% tellur, 46,7% ezüst, 18,26% arany; hessit (tellurezüst) 37,2% tellur, 62,8% ezüst; altait (tellurólom) 38,1% tellur, 61,9% ólom; tetradimit (tellurbizmut) 35,86% tellur, 59,66% bizmut, 4,48% kén. Tellurt tartalmazó ritkább ásványok még a tellurit (telluros sav), a krennerit, a koloradoit (tellurkéneső).

Telluraranyezüst

l. Tellurezüst és Krennerit.

Tellurbizmut

(ásv.), l. Tetradimit.

Tellurezüst

(hessit), tellur és ezüst vegyülete (Ag2Te), sokáig nem ismerték kristályokban, csakis szemcsésen, a legszebb és legnagyobb kristályok hazánkból Botesbányáról (Zalatna vidéke, Alsó-Fejér vármegye) kerültek 1878. Ezeken állapította meg Krenner tanár, hogy a T. szabályos rendszerben kristályosodik (T. Erdélyből, Természettudományi Közlöny, XI. köt.). Legrégebben ismeretes az Altai-hegységből (Szavodinszkoi), azután találták nálunk Nagyágon és Rézbányán, később Kaliforniában is ráakadtak (Calaveras county), ugyszintén Chilében (Condarioco). Az Altaiból származó példányokon Hess H. orosz kémikus észlelt legelőször kristályokat, melyeket le is irt, azért ez ásványt az ő tiszteletére keresztelték. Nagyon hasonlít az argentithez. Sötét ólomszürke, acélszürke, fémes fényü, átlátszatlan. K. 2,5-3, fs. 8,13-8,45. Az ezüstöt benne némelykor több-kevesebb arany helyettesíti és az ilyen tellurezüstaranyat nevezik petzitnek, Petz budapesti gyógyszerész és kémikus tiszteletére, aki T.-ot legelőször találta a nagyági tellurércek között.

Tellurit

(tellurokker), telluroxid (TeO2), nagyon ritka, termő tellurral, pirittal s quarccal együtt szarukőszerü kőzetben hazánkban Facebájáról (Alsó-Fehér) ismeretes apró viztiszta v. méz-sárga rombos rendszerbeli kristálykákban. Amerikában Coloradóban is megvan.

Tellurium

(a lat. tellur a. m. föld szótól), fizikai-csillagászati készülék, amely az évszakok váltakozását, a nap hosszának változását, valamint a nap- és holdfogyatkozások bekövetkezését a földnek a nap körül való évi pályafutása alkalmával, szemlélhetővé teszi.

Tellurizmus

igy nevezik némelyek az állati magnetizmust, l. Mágneses kúra.

Tellurokker

l. Tellurit.


Kezdőlap

˙