Tellurólom

(ásv.), l. Altait.

Tellur oxidjai

A tellurnak két oxidját ismerjük: 1. Tellurdioxid TeO2, mely képződik akkor, ha a tellurt a levegőn vagy oxigénben elégetjük. Szintelen oktaéderekből áll, amelyek vizben csekély mértékben oldhatók. A viz elemeinek felvétele által telluros savvá H2TeO3 alakul át, amelynek sóit telluriteknek nevezik. 2. Tellurtrioxid TeO, mely a tellursavból hevítés útján képződik, mint sárga, kristályos por. Ennek egy kétbázisu sav, a tellursav H2TeO4 felel meg, amelyet ugy készíthetünk, hogy a káliumtellurit oldatát klórgázzal telítjük és a keletkezett káliumtellurátot K2TeO4 a megfelelő mennyiségü kénsavval elbontjuk. Kristályos test, mely vizben nehezen oldódik; kétbázisu sav lévén, számos sója ismeretes, amelyeket tellurátoknak neveznek.

Tellursavak

l. Tellur oxidjai.

Tellurs

ritkábban T. Mater, az anyaföldnek megszemélyesítése a római mitologiában. Eredetileg a termékenység istennője lévén, később (a szinkretizmus korában) egészen összeolvadt Ceressel, miként a görögöknél Gaia (l. o.). Demeterrel, sőt Kybelével. Ősrégi ünnepeit (feriae sementivae) a hagyomány Numa király idejéig vezette vissza. Ez ünnepélyeken terhes állatokat áldoztak neki (Fordicidia). Jellemző az istenelak régi voltára, hogy egy himnemü mellékalakja is volt: Tellumo.

Telmann

Konrád, l. Zitelmann.

Telmissos

v. Telmessos, ókori város Likiában, az északnyugati partvidéken. Korán feltünt jóslómesterei által. A régi város egy része fölé most egy Makri nevü városka épült, a többit felásták és régészetileg felkutatták, mely alkalommal érdekes sziklasírok ragadták meg a tudósok figyelmét, melyek a templomoknak homlokzatát utánozzák és az ókori templom fejlődését érdekesen jellemzik (egy ilyen sziklasír képét l. az Építészet IV. mellékletén, 1. ábra). V. ö. Choiseul-Gouffier, Voyage pittoresque dans l'empire ottoman (1. köt., Páris 1782) és Benndorf és Niemann, Reisen in Lykien u. Karien (Bécs 1884).

Telsi

az ugyanily nevü járás székhelye Kovno orosz kormányzóságban, a Masztisz tó mellett, (1894) 10,958 lak. A város közepén van az Inszudia domb, amelynek tetején régi kolostor áll.

Teltow

az ugyanily nevü járás székhelye Potsdam porosz kerületben, 14 km.-nyire Berlintől, a T.-i tó (1800 m. hosszu, 300-400 m. széles), mellett, 2900 lak., hires répatermeléssel.

Teltsch

város Datschitz (ettől 12 km.-nyire) morva kerületi kapitányságban, (1890) 4914 cseh lak., pamutáru-, posztó-, kalapkészítéssel, pamutszövéssel és festéssel, téglagyártással; gót templommal és muzeummal.

Teltsch

Ede, szobrász, szül. Baján 1872 máj. 12-én. Az alsóbb gimnáziális osztályokat Szabadkán végezte, azután feljött Budapestre, minthogy azonban szülői teljesen vagyontalanok voltak, nem léphetett be a mintarajztanodába, hanem kénytelen volt egy dekorativ szobrász műtermében dolgozni. Itt nem tanulván semmit, Bécsbe utazott, hol aztán végre sikerült a képzőművészeti akadémiára bejutnia. Hellmer tanár vezetése alatt a legsanyarubb viszonyok közt töltött négy esztendőt s a negyedik egytendő végén Szt. Bonifácius kivágja a németek Votan-cserfáját c. vázlatával az akadémia Füger-aranyérmét nyerte el. Ezután Zumbusch tanár iskolájába lépett; itt három évet töltött s még mindig nélkülözésekkel küzdve, mintázta Két bornemissza címü szoborcsoportját, melyre az iskola díját, majd az antwerpeni világkiállítás második osztályu érmét kapta. További művei: Góliáth, Garabonciás diák, Dugovics Titusz halála (dombormű), Karczagné Kopácsi Juliska, Politzer Ádám dr. egyetemi tanár és mások mellszobrai.


Kezdőlap

˙