Teorétikus csillagászat

a. m. elméleti csillagászat, l. Csillagászat.

Teoria

l. Elmélet.

Teosz

jón város Lídiának ama félszigetén, melyet a tengerbe kirúgó Mimasz hegység alkot. A persa hódoltságot megelőzőleg nemcsak anyagi jólétnek örvendett, hanem nagy szellemeket is szolgáltatott a görög népnek (Anakreon, Hekataios). A persa iga első sorban lakosainak számát apasztotta, amennyiben számos polgára Abderába vándorolt ki, de kereskedelmi helyzetén is rontott. Mind a mellett mint harmadrendü város még a rómaiak korában is szerepelt, akik a rodusiakkal szövetkezve, itt győztk le Antiochost. Romjai, különösen hires Dionysos-templomának emlékei ismételten vonzották a kutatókat, akik ott a mai Szigadsik közelében tényleg sokat is találtak. A domborművek és szobrok Konstantinápolyba kerültek. V. ö. Choiseul-Gouffier, Voyage pittoresque dans l'empire ottoman (Páris 1782-1820); Pullan, Priene and T. (London 1881); továbbá Hirschfeld jelentése az Archaeologische Zeitung XXXIII. köt.

Teotokosz

(gör.) a. m. isten szülője: Szűz Mária mellékneve. L. Mária.

Teoxeniák

(gör.), az ókori görögöknél olyan ünnepek, amelyeknél az ünnepelt isten megvendégelte a többieket.

Teozofia

(theosophia), istennek és az isteni dolgoknak mélyebb ismerete; a teologiától és bölcsészettől különbözik annyiban, hogy a T. állítólag mélyebben behatol a mélységes titkok ismeretébe, közelebbi viszonyba lép istennel s az isteniekkel, képesítvén erre a T. hiveit a belső világosság, melyben rendkivüli módon részesülnek, a kedélyivlágba való elmélyedés, a közvetlen isteni kijelentés. Ezért a T. a különféle misztikus irányok és rendszerek gyüjtőneveként is tekinthető. Az utóbbi pár század kiválóbb teozofusai: Böhme Jakab, Weigel J., Swedenborg, Ötinger, St.-Martin, Baader.

Tepe

(török) a. m. csúcs, orom.

Tépe

nagyközség Bihar vármegye derecskei j.-ban, (1891) 1147 magyar lakossal.

Tépés

a régi időkben használt sebkötözőanyag, melyet használatban megpuhult és avult vászondaraboknak szálakra szétbontása által nyertek s melyet a sebek befödésére használtak. A vászondarabokat kimosás után lúgoldatban fehérítették s azután szedték szét szálakra. Ha ezen szálak rendbe voltak szedve, nevezték rendezett T.-nek. Az angol T. géppel készített szövet, melynek egyik felszine erősen bolyhos s a T. szálaihoz hasonló. Most a T. a sebkötözésnél teljesen mellőztetik megbizhatatlan tisztasága miatt s pótolva van a különböző antiszeptikus és aszeptikus kölözőszerek által. L. Kötőszerek és Kötés.

Tepic

(ejtsd: -pik), a mexikói köztársaságban az ugyanily nevü territorium (29,211 km2 területtel, 1889-ben 131,019 lak., 5 járással, San Blas kikötőhellyel) fővárosa, 28 km.-nyire a San-Blasi-öböltől, vasút mellett, 14,000 lak., pamut-, vászonszövéssel és szivargyártással, szép kertekkel. Mint szanatoriumot és üdülőhelyet a parti lapályon lakók közül sokan keresik föl.


Kezdőlap

˙