Testőrség

(franc. garde), kisebb-nagyobb csapatok a sereg szine-javából összeállítva, melyeket fejedelmek és hadvezérek személyük körül tartottak. Nagy Sándornak a legelőkelőbb makedonokból álló őrsége volt. A német császárok trabantokkal és hátsirokkal őriztették magukat. Gyanakvó uralkodók külföldieket, különösen svájciakat vagy skótokat fogadtak testőröknek (l. Idegen csapatok). Hirneves volt. I. Frigyes Vilmos porosz király potsdami gárdája, melybe csak rendkivül nagy embereket választottak. II. Frigyes ugy a lovas, mit a gyalog gárdacsapatokat tetemesen szaporította. Az orosz gárda már 1785-ben 10,000 emberből állott. Rendeltetésük eleinte a fejedelmek személyes biztosítása volt, de később a hadjáratokban is részt vettek. A régi gárdák a sztrelicek voltak (l. o.). A török császárok T.-üket a janicsárok (l. o.) közül választották, mig Egyiptomban a mamelukok (l. o.) alkottak valami gárdafélét. A francia konzuli és császári gárdák a görög és római gárdák utánzásai voltak. Előbbi 3 zászlóaljból és 2 lovasszázadból állott. Mint császár Napoleon 68 zászlóaljra, 31 lovas századra emelte és 68 ágyuval szaporította. A restauráció után Franciaországban felállított gárda 2500 emberből, ugynevezett házi csapatokból állott (garde-du-corps, mousquétaires); az 1830-iki juliusi forradalom után feloszlatták. III. Napoleon 1854. a gárdát újra mint a hadsereg élite-csapatját szerveztette. Az 1871-iki békekötés utá nem szervezték újra gárdacsapatokat. Poroszországban a gárda 1815 óta mint önálló hadtest áll fenn. Angliának is van egynéhány gárdaezrede. L. még Magyar testőrség.

Testszín

l. Telt szinü és Hús-szin.

Testszöglet

l. Szöglet.

Testudinaria

Salisb. (növ., a. m. elefánttalp), a lisztes gyökerüek génusza, két faja Afrika déli részén terem. A T. v. Tamus elephantipes Lindl. délafrikai, törzse szágót termel. Beléből a kaffer kenyeret süt. T.-fajt újabban Amerikában is leltek s a budapesti botanikus kertben ápolják. Tuskójának felszine olyan, mint a teknős teknője.

Testudo

L. (állat), l. Teknősök; a régi római hadseregben a katonák egyik harcászati állása, mely védelmül szolgált a hajítólövedékek ellen, különösen erődített városok ostrománál, mely alkalommal az egész csapat a paizsokat feje fölött tartotta.

Testület

(universitas personarum, collegium, corporatio, corpus), több természeti személynek, meghatározott tartós célra szervezett s államilag önálló jogalanynak elismert egyesülete. A T. alzatát (substratum) tehát az egyesült természeti személyek teszik ugyan, de azért a T. nem azonos sem az adott időben létező tagoknak összességével, hanem azoktól különböző önálló jogalany. A T. tagjai a T.-tel mint önálló jogalannyal állanak szemben. A T., a tagok azonossága nem lényeges s a T. azonos marad, habár valamennyi tagjában változás történt. A T. vagyona nem a tagoké és a T. adóssága nem a tagoknak magánadóssága. A T. szervezetét az alapszabály (statutum) határozza meg. A tagok alapszabályszerü többségének akarata a T.-nek akarata, amely azután természetesen ugy a kisebbségre, mint a későbben belépő tagokra kötelező. Egyszer nyilvánított akaratát a T. csak alapszabályszerüen meghatározott módon változtathatja meg. Vannak köz- és magán-T.-ek, amazok a tételes jog rendeletéből, emezek egyéni szabad elhatározásból keletkeznek. A T. jogképessége a természeti személyek jogképességével nem egyenlő, jelesül már annyiban, amennyiben a dolog természeténél fogva egyenlő nem lehet. A T. gazdálkodhatik, perlekedhetik, jogügyleteket köthet, de p. nem nősülhet; jogképessége tehát a magánjog terén jobbára a vagyonjogra szorítkozik s nem terjed ki a családi s oly személyi jogokra, amelyek emberi egyéniség nélkül nem gyakorolhatók. A köztestületeket a tételes jog határain belül közjogok is illetik meg. A T. képviselőinek tilos cselekvénye folytán nem felelős, hanem felelős az a tag, aki a tilos cselekményt elkövette v. elkövetését elrendelte. A T. elenyészik, ha valamennyi tagját elveszti; ha a törvény v. itélet azt jogi személyiségétől megfosztja; ha feloszlik; időre v. bontó feltétel alatt keletkezett T. az időnek, amelyre alakult lejártával, illetve a feltétel bekövetkeztével.

A T. jogi személyiséggel biró személyösszesség, de - némelyek szerint - nem minden ilyen személyösszesség T. Igy a T.-től különböző személyösszességek közt az intézeteket s az államkincstárt szokták tekinteni; nemkülönben a korunkban oly nagy szerepet játszó részvénytársaságokat. Az utóbbiaknál is a tagok a részvénytársaság vagyonához idegenek viszonyában állhatnak, éppen ugy mint a T.-i tagok a T. vagyonához; de hogy részvénytársaságnál a vagyon érdemileg mégis a részvényesek vagyona, holott a testületi vagyon a testületi tagokra feltétlenül idegen vagyon, az legjobban kitünik abból, hogy ha a T. megszünik, vagyona legalább annyiban amennyiben az alapszabályok máskép nem intézkednek, uratlan vagyonná lesz; a részvénytársaság vagyona ellenben a tagok közt felosztás alá kerül. A közjogi T.-ek között első helyet foglal maga az állam; ily közjogi T.-ek továbbá hazánkban a törvényhatóságok és a községek. Ezek az állami közjogi T.-ek. Ezektől különállanak, de szintén közjogi T.-ek az egyházi T.-ek; jelesül a törvényesen bevett v. törvényesen elismert vallásnak egyházi közönségei, vagyis a törvényesen bevett vallásfelekezetek egyetemei és a törvényesen elismert vallásfelekezetek mint elismert T.-ek és ezeknek egyes egyházközségei, a káptalanok és egyházi szerzetek. Magán T.-ek a különböző szellemi és anyagi érdekek előmozdítására szolgáló s jogi személyiséggel felruházott társulatok és egyesületek és a közbirtokosságok, de a csekély különbségek dacára ide sorolhatók a részvénytársaságok is; azelőtt a céhek is ide tartoztak. Igy értelmezve, a T. és a jogi személyiséggel biró személyösszesség fogalmai teljesen összeesnek.

Testületi rendszer

vagy kollegiális rendszer, l. Bükokrácia.

Testüregek

l. Coeloma, Hasüri szervek, Medence és Mellüregi szervek.

Testvérek

azok, akik közös szülőktől v. legalább közös apától vagy közös anyától származnak. A közös szülőpártól származók: vérszerinti v. édes T.-ek (germani); akiknél csak az apa v. csak az anya közös, azok fél v. mostoha T.-ek.

A közös apától származó T.-nek latin neve consanguinei, a közös anyától származóké uterini. Ez a különbség az örökjogban nagy jelentőséggel bir. Mostoha T.-nek szokás a közönséges életben azokat is nevezni, akiknek szülei egybekeltek, de akiknek sem közös apjuk, sem közös anyjuk nincs, ami akkor fordul elő, midőn gyermekkel biró férfi gyermekkel biró nőt vesz el. Ez azonban nemcsak nem rokonság, de nem is sógorság, mert a házastársaknak rokonai egymás közt nem sógorok. A T. a római jogi ízszámítás szerint második ízben, a nálunk is elfogadott kánonjogi számítás szerint első ízben (l. Íz) rokonok. A házasságban vagy házasságon kivüli születésnek más tekintetben igen fontos jogi következményei vannak ugyan, de a születésen alapuló természetes rokonságra és vérszerinti közösségre nézve teljesen közömbös. A T. egymással révényes házasságot nem köthetnek, a tilalomra nézve nem tesz különbséget sem a származás törvényes v. törvénytelen volta, sem az, hogy a T.-nek mindkét szülője vagy csak az egyik közös. E házassági akadály alól felmentésnek helye nincs. E tilalom ellenére kötött házasság semmis. A T.-ek közötti nem közösülés mint vérfertőzés két évig terjedhető börtönnel büntetendő. Ugyane büntetés alá esik a T. közötti természetelleni fajtalanság is. Ez a büntetés természetesen csak arra az esetre áll, ha a cselekmény nem erőszakkal v. fenyegetéssel követtetett el, mely esetben a megfelelő súlyosabb büntetések alkalmazandók. A T. érdekében elkövetett bűnpártolás, amennyiben azt a tettes nem abból a célból követte el, hogy magának v. másnak vagyoni hasznot szerezzen, nem büntethető. Bűnvádi ügyekben a testvér terhelt testvére elleni ügyben a tanuzás kötelezettsége alól mentes s ha vallani hajlandó is, az eskü letevésére nem kötelezhető s a mentességre, illetőleg jogára figyelmeztetendő s ez, valamint a tanuzásra felhivott testvérnek erre tett nyilatkozata jegyzőkönyvbe veendő. Ellenkező esetben a vallomás nemcsak hogy semmis, hanem a testvér, akit a biróság e mentességére nem figyelmeztetett, az esetleg elkövetett hamis tanuvallomás miatt nem büntethető. Ugyanez áll arra a testvérre is, kit testvére elleni ügyben mint szakértőt, tolmácsot v. fordítót alkalmaztak.

Testvérközség

l. Herrnhuti testvérközség.


Kezdőlap

˙