Timeo Danaos et dona ferentes

(lat.), Vergilius Aeneiséből (2, 49) Laokoon intése, mikor a trójai lovat látja a falak előtt. A vers kezdete ez: Quidquid id est, T., azaz: Bármi is ez, félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.

Time race

(ang., ejtsd: tájm rész), sport-műszó, magyarul időverseny, amelyben csak egy pályázó vesz részt, hogy a kitűzött távolságot egy bizonyos előre meghatározott idő alatt tegye meg, melyet ha elérni nem tud: vesztes lesz, bármily jó recordot mutat is fel. Leginkább az ügető-versenyeknél fordul elő, de a kerékpáros-versenypályákon, sőt az atletikában sem ismeretlen.

Times

The (ang., ejtsd: tájmsz, a. m. idők), a legjelentékenyebb angol hirlap, 1783. alapította Walter János London daily universal Register c. alatt. A T. nevet 1786. kapta. Kiadását 75,000-re becsülik. Jelenlegi szerkesztője Buckles György earl és a liberális unionisták pártját képviseli.

Timföld

l. Timsós föld.

Timián-olaj

a Thymus vulgaris L., Thymus camphoratus, Thymus capitatus fűből vízgőzzel lepárolt illanó olaj. 100 kg. fű 0,3-2,6 kg. T.-at ad. Fajsúlya 0,91-0,95. Megismert alkotó részei: timol, karvakrol, cimol és boruilacetát. Likőrökhöz, illatos szerhez használják.

Timidus

(lat.) a. m. félénk, csüggeteg.

Timofejev

Szibéria meghódítója, l. Jermák.

Timok

1. a Dunának 135 km. hosszu jobboldali mellékfolyója Szerbiában, a Veliki és Mali T. egyesítéséből keletkezik. Amaz a Tergoviski és Szverliski T.-ból lesz. Ez utóbbi, a fő ág, a Babina Glaván fakad, sok helyen festői völgyön folyik keresztül és Knyazseváctól 2 km.-nyire egyesül a Szveti Nikolaja hágó közelében fakadó Tergoviski T.-kal; Drenovacsnál kezd a völgye kiszélesedni, de csakhamar ismét összeszorul, majd kitágul és fölveszi Zajcsártól 5 km.-nyire a Mali T.-ot, amely a Rtan lejtőjéről jó és hegyszakadékokban, barlangokban gazdag vidéken folyik át. Zajcsáron alul az egyesült T. még a Rgotinával bővül és Radujevacnál torkollik. Vizkörnyéke 4735 km2. Gradszkovótól kezdve Szerbia és Bolgárország közt határul szolgál. - 2. T. (Timocski), kerület Szerbia K-i részében, Crna-Reka, Pirot, Toplica, Morava és Bolgárország közt, 2092 km2 területtel, (1890) 92,344, egy km2-re 44 lakossal.

Timokrácia

l. Monárkia.

Timol

(thymol), metilpropilfenol, C10H13.OH. A karvakrollal és a karvollal izomer szénvegyület, mely a Thymus vulgaris, a Ptychotis ajovan és a Monarda punctata olajában található. Ugy készül, hogy ezeket az olajokat kálilúggal összerázzák és a megszűrt oldatból a T.-t sósavval leválasztják. Mesterséges úton is előállítható. A T. nagy, szintelen táblákban kristályosodik; op. 44°, fp. 230°. Antiszeptikus hatásu.


Kezdőlap

˙