Tolvajság

l. Lopás.

Tolvaj-szigetek

l. Marianák.

Tolyítás

vagy önkiterelés, az úsztatott fa rakodókon való felfogásának egy módja, melynek alkalmazásánál a fát elterelő gereb és csatorna segítségével a fő vizből azonnal rakodóra viszik be, ahol a fa a vizzel együtt az egész rakodóhelyet elárasztja s a viz lefolyása után szerteszét a rakodón marad. L. Gerebrakodó.

Tom

(helyesebben Tomi), az Ob baloldali, 843 km. hosszu mellékfolyója Tomszk orosz-szibériai kormányzóságban; az Abakani hegyekben ered; Kusznetszktől kezdve hajózható.

Tom.

a latin tomus (a. m. kötet) rövidítése.

Tomahawk

(ejtsd: -hák), az északamerikai indusok csatabárdja, melyet a háboru jelvénye gyanánt is használtak, ha egyik törzs a másiknak küldte, azzal háborut izent neki; a T.-ot eltemetni a. m. a békét megkötni.

Tomaj

község, l. Badacsony-Tomaj, Cserszeg-Tomaj és Lesence-Tomaj.

Tomaj

-nemzetség, őse Thonuzoba (l. o.). Oklevelekben 12165. tünik föl, midőn egyik tagját, Tibát, Győri Csépán nádor halálával vádolták s azért összes birtokait át kellett engednie testvérének Pálnak. Csakhamar hűtlenségbe esett egy más tagja, Dénes nádor is, II. András hires államférfia, kit IV. Béla 1237. javaitól megfosztott. Dénes nádor fia Dénes elkobzott javainak egy részét 1275-97. visszaszerezte s újakkal is gyarapította; igy 1280 aug. 10. nyerte vissza Losoncot s ott letelepedett fia Tamás lett a losonci Bánffyak őse. E nemzetségből vált ki az Abády, losonci Bánffy, losonci Losonczy (kihalt 1552.) és Szentimrey-család. A T.-nemzetség ősi monostora, Tomajmonostora (a mai Tomaj-puszta, Kunhegyestől északra, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében) utóbb a Losonczyaknak jutott.

Tomán

(tumán), persa aranyérem, amely azonban nem valutapénz, hanem csak kereskedelmi érem. Ötvénysúlya darabonként 2.875 g., finomsága 0,9. E szerint 1 T. = 8,487 arany korona.

Tomasevác

l. Tomasovác.


Kezdőlap

˙