Toszkána

l. Toscana.

Toszk nyelvjárás

l. Albán nyelv.

Tószt

l. Toast.

Tot

egyiptomi istenség, máskép Thot (l. o.).

Tót

nép, l. Tótok.

Tota

«a világ egyik legszebb lánya», 1198-ban Konstanciával, Imre király feleségével, II. Alfonz aragoniai király leányával jött Magyarországba.

Totalis

(lat., a totus szóból) a. m. egész, teljes; totalitas, teljesség, összesség; totaliter, teljesen.

Totalisateur

(franc., ejtsd: - zatőr), a versenypályákon felállított nyilvános fogadóhelyiség, ahol az egyes futamokban résztvevő lovak győzelmére vagy helyezésére meghatározott összegü téteket (l. Tét) fogadnak el. A forgalomnak megfeleleőleg rendesen több hivatalnok vezetése alatt áll, élükön egy főnökkel, ki felügyeleti s ellenőrzési jogokkal van felruházva s kötelessége a T.-szabályok pontos megtartására figyelni. Minden T.-nél két, a közönséggel érintkező fő osztályt lehet megkülönböztetni, t. i. ahol a fogadásokat lebonyolítják, vagyis az u. n. tét- és helypénztárakat, továbbá a nyerő jegyek kifizetési pénztárait. A T.-nél fogadást az egyes versenyekben induló bármelyik lóra lehet kötni, melynek számát a jelzőtáblára felhúzzák. Egyidjüleg s egyszerre több, sőt valamennyi lóra is lehet tenni, még pedig vagy győzelemre, vagy helyezésre. A fogadás megtörténtéről a fél nyugtát, u. n. ticket-et (l. o.) kap, melyre a kelet, a futam és a ló száma a tét összegével van rányomva s a nyerő tulajdonosoknak csakis ezen jegy visszaadása ellenében fizetik ki az osztalékot. A föltett pénzek összegéből állami adó, kezelési illetékek stb. címén bizonyos százalékot levonnak (Magyarországban 12%-ot) s azután a nyerők számaránya szerint fizetik ki a jegyeikre jutó osztalékot. Magyarországban minden nyilvános lóversenypályán van T., amelyeknél kevés kivétellel a magyar lovaregylet alkalmazottjai teljesítik a vezetést.

Totalisateur-gép

óraműhöz hasonló szerkezet, mely a totalisateur-helyiség fogadópénztárainál van elhelyezve s az induló lovakra tett fogadásokat a remélhető osztalék kiszámíthatása céljából a közönség tájékoztatására ugy egyenként, mint összesen jelzi. A Société Universelle des Appareils Contrôleurs nevü francia részvénytársaság önműködő T.-ei az 1897. évi tavaszi meeting alatt már nálunk is használatba jöttek.

[ÁBRA] 1. ábra.

A gép belső szerkezete, mint az 1. ábrán látható, hengerekre erősített számokból áll. Alsó részében a ticketeket s az ellenőrző szalagot nyomó készülék van elhelyezve. A 2. ábrán, mely külsejét fünteti föl, balra, legalul egy gomb van, mely a számokkal ellátott csipkézetben szabadon ide-oda mozgatható, a szerint t. i. amilyen számu ticketre van szükség.

[ÁBRA] 2. ábra.

A jobb oldalon levő két fogantyu (egyik a hely, másik a tétfogadásra) bármelyikének lenyomása által az alul látható papirostekercsre a nyomtató készülék a kivánt számu ticketet állítja elő, melynek ellenőrző betüit a gépben levő szalagra is rányomja. A fogantyut eredeti állapotába visszahelyezve, az 1. ábrán előtünő könyökkés a már kész ticketet elmetszi s a fogantyuk mellett levő nyilásokon kidobja. A gép felső részén a tét-, alatta pedig a helyfogadásokat jelzi ugy az egyes lovakra, mint oldalt főösszegben. Egy-egy ticket kiállításával a számok is eggyel tovább ugranak ugy az illető számnál, melyre a fogadás köttetik, mint a főösszegnél. A gépnek kettős villamos záró készüléke van, melyek közül első az indulást (startot) jelzi s ugyanakkor a másik benn, az ellenőrző szobában a total-összeget mutató felső henger működését akasztja meg, miáltal az egész gép elzáródik s többé jegyet nem ad ki. Magyarország után Nizzában, majd Oroszország versenypályáira hozták be ezeket az önműködő T.-eket.

Totalisateur-törvény

az 1894. XXIX. t.-c. szabályozza a lóverseneknél az üzletszerü, vagy nyilvános fogadásokat s a kölcsönös fogadások közvetítését és intézkedik a totalisateur jövedelmének felosztásáról.


Kezdőlap

˙