Tournure

(franc., ejtsd: turnűr), otthonos, fesztelen magaviselet; továbbá a női ruházatban alkalmazott párnácska (cul de Paris). L. Krinolin.

Tourquoise

l. Selyem.

Tours

(ejtsd: túr), az ugyanily nevü járás és Indre-et-Loire francia département fővárosa, érseki székhelye a Loire bal partján, vasutak mellett, (1896) 63,267 lakossal, nagy nyomdaiparral, kémiai, posztó-, szőnyeg-, selyemáru-, paszománt- és bőrgyárakkal, élénk kereskedéssel; orvosi és gyógyszertári előkészítő, műipar- és rajziskolával, nagy könyvtárral (100,000 kötet, 420 inkunabulum és 1743 részben értékes kézirat), muzeumokkal, szinházakkal, tudományos, orvosi, művészeti, mezőgazdasági, régészeti társulatokkal, különböző jótékonysági intézetekkel. különféle közép- és népiskolákkal. A tulajdonképeni város ott kezdődik, ahol a Cher-csatorna a Loireba torkollik, és 3 km.-nyire nyulik lefelé a folyó mentén. É-on a platánokkal szegélyezett rakodópartok, D-en széles boulevardok (Béranger és Heurteloup) szegélyezik és a D-i külvárostól választják el. D-ről a Place du Palais de Justice-től kezdve É. felé egyik legszebb utcája a Rue nationale szeli át, melynek É-i végében a 434 m. hosszu, 14,6 m. széles, 15 ívből álló, 1765-77-ig épített híd, a Pont du T. átvezet a Loire tulsó partján fekvő St.-Symphorien nevü külvárosba. Ez utóbbit még két függő, egy-egy szigeten átmenő híd köti össze a tulajdonképeni várossal. A Pont du T. előtti téren állanak a városháza, a kép-, régiség- és természetrajzi gyüjteményeket tartalmazó muzeum. Ez utóbbi mellett van a St.-Julien régi apátsági templom (a XIII. sz.-ból), amelynek román ízlésü tornya még a X. sz.-ból való. Ettől K-re van a Touraine első apostolának szentelt St.-Gatien-székesegyház. E templom 1170-től a XV. sz. közepéig francia gót ízlésben épült egy 66 és egy 68 m. magas toronnyal, gazdagon díszített homlokzattal, pompás üvegfestményekkel, egy kápolnával, amelyben VIII. Károly fiainak Jean Juste által 1506. készített síremléke látható. A székesegyháztól D-re fekszik a hatalmas érseki palota jóni portaléval, ez előtt pedig Velpeau, Trousseau és Bretonneau orvosok emlékét megörökítő, valamint a Touraine szobrával, amely utóbbit 1887. Sicard készítette. A Rue nationale Ny-i oldalán látható Charlemagne és St. Martin neveket viselő két torony, amelyek a vallásháborukban szétdúlt St.-Martin-bazilikából maradtak fenn. Közelükben állanak a szép St.-Clément-templom maradványai, amelyek most magtárul szolgálnak és valamivel odább a XII. sz.-ból való Notre-Dame la Riche. A Rue nationale D-i végében emelkedő igazságügyi palota dór ízlésben készült épület, amelytől D. felé az Avenue du Grammont, Ny. felé a Boulevard Béranger és K. felé a Boulevard Heurteloup indulnak ki. Ez utóbbinak végében vannak a pályaházak. 1 km.-nyire T.-tól láthatók a XI. Lajos idejéből való palotának a Plessis-les-T.-nak csekély maradványai, a Loire jobb partján pedig 21/2 km.-nyire az egykor hires Marmoutier (Majus Monasterium) apátságnak romjai.

T., Augusta Turonum, Caesarodunum, már a gallus turoni törzsnek, a rómaiak idejében pedig, akik a jobb partra telepítették át, Gallia Lugdunensis III.-nak volt a fővárosa. Találták is 1853. egy amfiteátrum romjait, amely nagyobb volt mint a nîmesi. T.-t 473. a nyugati gótok, 507. Klodvig foglalták el, 853. és 903. pedig a normannok dúlták fel. 1154. Angliához került, 1206. pedig a franciák foglalták vissza. XI. Lajos idejében kezdődött virágzása kora, amelynek a hugenotta háboruk vetettek véget. 1870 szept. 13-tól dec. 9-ig innen intézték a franciák a védelmet a németek ellen. 1871 jan. 8-től márc. 8-ig a németek tartották megszállva. V. ö. Giraudet, Histoire de la ville de T. (Páris 1874); Grandmaison, T. archéologique (T. 1879).

Tous les trois

(franc., ejtsd: túlétroá) a. m. a három. A tarokjáték műkifejezése, melyet akkor használnak, midőn a játszóknak az a céljuk, hogy ütéseik között a három kiváló jelentőségü figura, a skiz, a huszonegyes és a pagát összejöjjön.

Toussaint

Anna, l. Bosboom.

Toussaint-Langenscheidt

l. Langenscheidt.

Tout domme chez nous

(franc., ejtsd: tu kom se nú) a. m. épp ugy, mint nálunk.

Továbbképző tanfolyamok

az ipari oktatás oly szervei, melyek iparossegédek továbbképzésével foglalkoznak. L. Iparoktatás.

Tovar

szerb súlymérték = 100 oka.

Tovarisova

nagyközség Bács-Bodrog vármegye németpalánkai j.-ban, (1891) 3746 szerb és német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙