Trencsén-Tepla

(Tepla), kisközség Trencsén vármegye illavai j.-ban, (1891) 1521 tót, német és magyar lak., vasúti állomással (itt ágazik a m. kir. államvasutak galánta-zsolnai vonalából a vláravölgyi vonal), posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral. T. Trencsén-Teplic fürdő vasúti állomása.

Trencsén-Teplic

(Teplic, Héviz), kisközség Trencsén vármegye illavai j.-ban, (1891) 1021 tót és német lak., posta- és táviróhivatallal és postatakrékpénztárral. A község közelében, a Vág-völgy egyik felette kies mellékvölgyében 252 m. magasságban fekszik T. fürdő, hazánknak Herkulesfürdő után legmodernebb, elsőrangu fürdője, mely szép fekvésénél és kitünő berendezésénél fogva a külföld leghiresebb fürdőivel bátran kiállja a versenyt. A fürdőházak, közte a Hammam-fürdő és a Sina-fürdő pazar fénnyel vannak berendezve s Közép-Európa legszebb fürdői közé tartoznak. A fürdő gyönyörü főtere körül csoportosulnak a lakóházak, melyekben 400 vendégszoba áll a fürdővendégek rendelkezésére, mig a községben még 500 szoba kapható. A fürdőt köszvényes, csúzos, görvélyes bőrbajok, idült gégehurut, neuralgia, iszkiasz, bőrbetegségek ellen nagy sikerrel használják. Gyógyító tényezői még savókúra, inhaláció, massage, villamos gyógyító mód és Oertel-féle terrain-kúra. A fürdőt gyönyörü park és szép erdős hegyek övezik, kitünő pormentes levegője miatt nyaralásra is sokan használják. A fürdővendégek száma évente 4-5000. Tulajdonosa d'Harcourt gróf.

T. keletkezését Jordán Tamás a XIV. sz.-ra teszi, történeti adatai a XV. sz.-ban kezdődnek. Mint a trencséni uradalom tulajdona, azzal együtt jutott Illésházy gróftól Sina György báró s ennek utódjai birtokába. Legelső fellendülését Baracskay Pál alispánnak köszöni, ki fürdőházak építésére a XVI. sz. közepén gyüjtéseket rendezett. A nagy park szélén álló fogadó az ő emlékére Baracska nevet visel. A fürdő újabbkori fejlődése Zsámbokréthy Emil volt alispán érdeme, aki T.-et kiváló gondozásban részesítette s közbenjárása folytán sikerültek a nagyobb vállalatok, melyeket néhai Heinrich mint igazgató s bérlő létesített.

Trendelenburg

Frigyes Adolf, német bölcsész, szül. Eutinban 1802 nov. 30., megh. Berlinben 1872 jan. 24-én. 1833-37. a filozofia rendkivüli, azontúl rendes tanára Berlinben. A berlini akadémiának 1847-től élte végeig egyik osztálytitkára. Évtizedeken át mint a filozofia tanára és a tanárvizsgáló bizottság tagja, kiváló egyéniségével, nagy filologiai és filozofiai tudásával, erkölcsi nemességével irányt adott a filozofiának, főleg Poroszországban. Mint filozofus és filologus elévülhetetlen érdemeket szerzett Aristoteles körül, kinek logikáját a gimnáziumi oktatás érdekében is értékesítette (Elementa logices Aristotelicae, 8. kiadás 1878, és Erläuterungen zu den Elementen der Aristotelischen Logik, 3. kiadás 1876.) Fő műve: Logische Untersuchungen (3. kiadás 1870) is Aristotelesből indul és a mozgás fogalmából új ismerettani és metafizikai elméletet állapít meg, melynek alapján behatóan birálja Kantot, hegelt és Herbartot; e birálati rész értéke általános elismerésben részesült. Egy nagy rendszeres természetrajzot is irt: Naturrecht auf dem Grunde der Ethik (2. kiadás 1868). Élte alkonyát Kuno Fischerrel folytatott irodalmi küzdelme Kant fölfogása körül, melyben mindkét rész nagyon kiméletlen volt, keserítette meg. (Kuno Fischer und sein Kant, 1868.) Igen becsesek kisebb értekezései: Historische Beiträge zur Philosophie (3 köt., 1846, 1855, 1867) és Kleine Schriften (2 köt., 1870), melyekben becses esztetikai dolgozatok is vannak. Mint filologus Aristoteles De anima címü kiadása korszakos volt az újabb aristotelikus kutatásokban. V. ö. Bonitz, Zur Erinnerung an T. (1872); Bratuschek Adolf, T. (1873).

Trenodia

v. trenosz, a régi görögök gyászdala valamely szeretett lény halála fölött. Már a homérosi énekben előfordul, később önálló költészetfajjá fejlődik ki, melyben több költő, különösen pedig Pindaros és keoszi Simonides szerzett hirnevet.

Trent

két folyó Angliában; a nagyobbik 240 km. hosszu, Stafford grófság É-i határán, a Mow-Copt déli lábánál ered, átfolyik Derbyn, Nottinghamen és Lincolnon és Burton on Strathernél az Ousezal a Humber nevü öbölalaku torkolattá egyesül. Számos nagy város mellett folyván el, fölveszi a Sowt, a Tameet, a Soart, a Blytheet, Dovet, Derwentet és az Idlet. Vizkörnyéke 10,360 km2. A tengeráradat Gainsboroughig jut fel és idáig mehetnek a 200 tonnás hajók, mig a kisebb gőzösök Burtonon T.-ig juthatnak. Jelentőségét a belőle kiágazó csatornák (Grand Trunk) növelik. V. ö. Map showing the Low Lands draining through the T., 1: 253,000 (London 1888).

Trente et quarante

(franc., ejtsd: trant e karant), a roulettehoz (l. o.) hasonló hazárdjáték. E játékhoz szintén egy táblára van szükség, mely különböző szakokra és szinekre van osztva. Törvényileg tiltott játék.

Trente-et-un

(ejtsd: trant-e-ön), a makaóhoz és huszonegyhez hasonló hazárdjáték, whist-kártyákkal játsszák; a játékosnak 31 point-nel kell birnia, hogy nyertes lehessen.

Trentino

Trient (l. o.) környéke; tágabb értelemben Tirolnak azon része, amelyben az olasz nyelv az uralkodó.

Trenton

(ejtsd. trentn), több város az amerikai Egyesült-Államokban, köztük a legjelentékenyebb New-Jersey állam és Mercer county székhelye, a Delaware és Assumpink összefolyásánál, a Delaware-Raritan csatorna és vasutak mellett, (1890) 57,460 lak., jelentékeny iparral, (1890-ben 777 ipartelep, több mint 98 millió frank értékü árutermeléssel), amely első sorban agyag-, porcellán-, faience-árukat készít; vannak azonkivül vasművei, gyapju- és pamutfonói, szövői és festői. A Main-street nevü főutcája által két részre osztott város kiválóbb épületei: a kapitolium, igazságügyi palota, a City Hall, az árvák, a bolondok háza, az állami börtön. Az 1680. alapított város mellett 1776 dec. 26. Washington az angolok hesseni csapatait a döntő ütközetben legyőzte.

Trepanatio

l. Koponyalékelés.


Kezdőlap

˙