Turóczi

János, szentmihályi T. Péter fia, Mátyás korabeli krónikairó, kiváló jogtudós és elsőrendü szónok. 1470. a turóci konvent világi jegyzője, 1488. a királyi protonotáriusa. Könyve a Chronica Hungarorum, mely 1488. két budai könyvkereskedő (Feger Tibold és Ruem György) költségén egyszerre két helyen: Augburgban és Brünnben jelent meg, számos fametszettel ellátva. Munkájában a magyarok történetét beszéli el a legrégibb időktől egészen a saját koráig. Adatait Róbert Károlyig bezárólag a régi krónikákból veszi; a Nagy Lajosról szóló részt János küküllői főesperes és kir. alkancellár irta; munkájának a Mária királynő trónraléptétől a Mátyás koráig terjedő része a legértékesebb, ezt teljesen ő maga irta kutatásai és feljegyzései alapján. Bár a humanisták között élt, ezek hatásának munkájában semmi nyoma nincs.

Turóczy

Adolf, pénzügyminiszteri tanácsos, fővámigazgató, szül. Kézdi-Vásárhelyen (Háromszék) 1841. Tanulmányait Brassóban kezdette és Kolozsvárt folytatta, hol 1857. állami szolgálatba lépett és azután a jogi tanulmányokat is végezte. 1867. Budapestre neveztetvén ki, ott részint a fővámhivatalnál, részint az állami számvevő széknél, részit pedig a pénzügyminisztériumban tett szolgálatot, mig 1880-ban mint fővámigazgató a vámügyek élére állíttatott. A vámtárgyalásokon és a különböző időközökben létrehozott vámtarifákra vonatkozó konferenciákon közreműködött, az 1882-iki betüsoros árulajstrom magyar nyelven való összeállítása pedig az ő közvetetlen vezetése alatt és az ő közreműködésével jött létre. Az 1874-ben magyar nyelven kiadott vámtörvényeket és szabályokat, valamint az 1853-iki vámtarifát a megfelelő szerződésekkel kibővítve szintén tőle birjuk. 1896. a magyar korona területén érvényes határvámtörvényeket és szabályokat ugyancsak ő dolgozta ki. Sepsi-Szent-György város közgyülése 1880 aug. díszpolgárává választotta. Mint a székely művelődési és közgazdasági egyesület volt elnöke, az egyesület és a székely nemzet érdekében fáradhatatlan buzgalmat fejtett ki, és főként ezen kitartó buzgalomnak köszönheti Maros-Vásárhely városa is az ott épített díszes székely iparmuzeumot. Megkapta a III. osztályu vaskoronarendet és később a millennium alkalmából a Lipót-rend kis keresztjét, a német császártól pedig a II. oszt. koronarendet és később a II. oszt. vörös sasrendet.

Túrógép

túróeke, l. Ekeszerü gépek.

Turolla

Emma, olasz születésü operaénekesnő, a budapesti operaház volt tagja. Szülei is az éneklés művészetével keresték kenyerüket s Tifliszben, ahol gyermekéveit töltötte, tőlük nyerte első oktatását. 1883. mint egy olasz staggione tagja vendégszerepelt Bécsben s Podmaniczky báró akkori intendáns meghivására Budapestre is eljött s a nemzeti szinházban énekelte Verdi Troubadourjának Leonora szerepét. Hangjának mezzo-szoprán jellege, mely a magas c-t is érinté, sok különböző szerepre képesítette. Az operaház megnyitásakor kilenc havi fellépésre szerződtették, esténkinti 500 frtnyi fizetés mellett. 1894 ápr. 7. és 1895 márc. 4. hangversenyeken ismét fellépett Budapesten.

Turoluka

kisközség Nyitra vármegye miavai j.-ban, (1891) 2603 tót lak., postahivatalla és postatakarékpénztárral.

Turon

l. Kréta-szisztéma.

Turopolya

(Turopole), kisközség Nógrád vármegye balassa-gyarmati j.-ban, (1891) 1140 tót lakossal.

Turopolyai nemesek szabad kerülete

l. Turmezei (turopolyai) nemesek szabad területe.

Túrós enyv

vizálló enyv, melyet friss vagy szárított és őrlött túróból (kazein), oltott mészből készítenek. Jobb ha tojásfehérjét, albumint (ökörvér) vagy enyvet veszünk hozzá. Vizüveggel összekeverve még jobban állja a nedvességet és a rovartámadást. Kiváló jó nedves helyeken álló enyvezett tárgyaknál.

Túrós lepény

irósvajas tésztából készült étel. A kész vajas tésztát vékonyra kinyujtják, a sütőpléh nagysága szerint felvágják, majd tejfeles túróval kisujjnyi vastagra megkenik s kaporral meghintve a sütőbe teszik, melyben gyors tűz mellett kell megsütni.


Kezdőlap

˙