Umea

(ejtsd: umeo), Westerbotten svéd tartomány (län) fővárosa, az Umea folyó torkolata közelében, 2856 lak., kikötővel, amely Stockholmmal rendes gőzhajóösszeköttetésben áll; közelében fürészmalmokkal és vasművekkel.

Umeaelf

vagy Uman, 381 km. hosszu folyó Svédország É-i részében; Lappmarkban a norvég határ közelében ered; több tavon, aminő a Stor Uman, átfolyik, fölveszi a Windel-elfet és Umeavárostól 5 km.-nyire torkollik a Botteni-öbölbe. Vizkörnyéke 26,970 km2.

Umm al-múminín

l. Khadidsa.

Ummanz

6 km. hosszu és 3 km. széles, Stralsund porosz kerülethez tartozó sziget Rügentől Ny-ra, 360 lak., Waase falu főhellyel.

Ummerapoora

l. Amarapura.

Umo

abissziniai folyó, l. Omo.

Umor

szibériai folyó, l. Ob.

Una

folyó, l. Unna.

Una corda

(ol.), ez a jelzés leginkább a zongorára irt zeneművekben szokott előfordulni s azt jelenti, hogy az ezzel jelzett tétel a második pedál használatával adassék elő, amelynek gépezete arra szolgál, hogy a zongorakalapácsok nem három, hanem csak két vagy épp egy húrt érintenek s ezáltal a piano hangot még gyengébbé, mintegy susogóvá változtatják. Az ily jelzés mindaddig érvényes, amig a tre cordi jelzés elő nem fordul, mely azt jelenti, hogy a második pedál föleresztendő. Az u. c. rövidítése az U.-nak.

Unalaszka

az Aleuták (l. o.) szigete.


Kezdőlap

˙