Universum

(lat.) a. m. mindenség, l. Világ.

Univerzálisták

egy amerikai szekta hivei, akik azt hiszik, hogy a világnak egykor a tökéletesség teljes fokát el kell érnie, s hogy az egész emberiség üdvözülni fog. Az első községet Relly J. alapította Londonban 1750. Murrey J. terjesztette a tanokat Észak-Amerikában. Ma körülbelül 800 templomuk van. V. ö. Williamson, Exposition and defence of Universalists (New-York 1868).

Unka

(állat), l. Bombinator.

Unken

falu és nyaralóhely Zell am See salzburgi kerületi kapitányságban, a Hochgseng lábánál, 1033 lak. Mellette a bajor határ felől az út a megerősített Stein-hágón visz át. Itt Melleck határvámháznál 1809 okt. 17. a bajorok a Speckbacher vezérlete alatt álló tiroliakat megkerülték és megszalasztották és a vezér fiát is elfogták

Unna

1. város Arnsberg porosz kerületben, vasút mellett, (1890) 11,119 lak., vasiparral, sör- és likörgyárral; 1 km-nyire van Königsborn nevü nay sóbánya, amely évenként 11,500 tonna sót szolgáltat és amellyel egy sósfürdő van összekötve. - 2. U. (Una), a Száva jobbparti mellékfolyója. Ered a Dinári Alpokból (l. o.). Útját észak felé veszi s egy hosszu völgyön fut keresztül Bihácsig. Itt észak-keletnek fordul s Novi felett Bosznia és Horvátország határát alkotja. 230 km. után Jaszenova átellenében ömlik a Szávába. Novi közelében jobbról az Unac és Szanna folyók szakadnak bele; alig pár kilométer távolságon közlekedhetnek rajta kis járművek. Mellékfolyója a Szanna v. Szana a montenegrói hegyekből ered s éppen olyan hosszu, mint az U. A banjaluka-novii vasútvonal mindvégig követi folyását.

Unoka

l. Íz.

Unst

a Shetland-szigetek (l. o.) egyike.

Unstrut

a Saalénak 172 km. hosszu baloldali mellékfolyója. Erfurt porosz kerületben Dingelstedt mellett az Eichsfelden ered és Naumburg alatt torkollik; jobbról beleömlik a Gera, balról a Wipper és Helme. 12 zsilip segélyével a kisebb hajók 72 km.-nyi távolságban mehetnek föl rajta.

Untermais

l. Meran.

Untersberg

a Berchtesgadeni Alpokhoz tartozó dolomitból és Dachsteinmészből álló meredek hegytömeg, 11 km.-nyire Salzburgtól; legmagasabb csúcsai a Berchtesgadeni (1975 m.) és a salzburgi Hoher Thron (1851 m.). Az U. ismeretes márvány- s mészkőbányáiról, gazdag flórájáról és barlangjairól, amelyek közt a Kolowrat-barlang a maga jégképződményeivel a legérdekesebb. A néphit szerint Rőtszakállu Frigyes császár az U.-ben (avagy a Kyffhauserben) alussza álmát a német császárság ujjáteremtéséig.


Kezdőlap

˙