Ureidek

a karbamidnak egybázisu savakkal való vegyületei; ugy származnak a karbamidból, ha abban egy hidrogénatomot savmaradékkal pótolunk. P.

[ÁBRA]

Az U. képződnek a savkloridoknak vagy savanhidrideknek karbamidra való hatásakor; többnyire kristályos vegyületek és hevítéskor vagy alkálihidroxidokal való melegítéskor szétbomlanak.

Uretánok

(urethanok), a karbaminsavnak (l. o.) összetett éterei:

[ÁBRA]

Az U. vizben, alkoholban és éterben oldható, illékony kirstályos testek, amelyek alkálihidroxidoktól szénsavra, ammoniákra és az illető alkoholra szétbomlanak. Ammoniákkal melegítve az illető alkohol és karbamid képződik belőlük. Az U. között legfontosabb az etiluretán, amely nagy táblaalaku kristályokból áll; op. 47-50°, fp. 180° és álomhozó szerül használják.

Uréter

(gör.) a. m. húgylevezető cső (l. o.).

Urethra

l. Húgycső.

Uretica

(gör.-lat.) a. m. húgyhajtó szerek.

Uretroplasztika

(gör.), az a képző műtét (l. o.), mellyel a húgycsőn támadt hiányt pótolják, vagy húgycsősipolyokat gyógyítanak. L. Sipoly.

Uretroszkóp

l. Endoszkóp.

Uretrotomia

l. Húgycsőmetszés.

Ureuma

l. Karbamid.

Urf

(arab) a. m. az ami általánosan el van ismerve. A mohammedán törvénytudományban U.-nak nevezik a törvényeknek ama részét, melyet nem a vallásos jogból (l. Serí'at) merítettek, hanem mely vagy a szokásjogon (ádet), vagy pedig az uralkodók különös törvényhozási intézkedésein (kánún) alapszik.


Kezdőlap

˙