Usnea

Dill. (növ.), l. Szakállzuzmó.

Uso

(ol., ejtsd: uzo) a. m. szokás, jogszokás.

Uspallata

(ejtsd: uszpallyata) vagy Cumbre-hágó, 3900 m. magas, sűrün járt hágó a délamerikai Cordillerákban Santiago de Chile és az Argentinában levő Mendoza közt. A rajta átvezető úton van az ugynevezett inka-híd, egy 20 m. hosszu, 15 m. széles és 5-8 m. vastag boltív.

U. S. S.

a United States Ship (Egyesült-Államok tengerészeti hajója) rövidítése.

Ussat-les-Bains

(ejtsd: üssza lé ben), fürdőhely Ariege francia départementban, 3 km.-nyire Tarascontól, az Ariege jobb partján, vasút mellett, 100 lak., 39° meleg ásványvizforrásokkal, amelyeket ideg- és női bajok ellen használnak. V. ö. Bonnans, Guide pratique des bains d'U. (1875).

Ussing

Algreen, l. Algreen.

Usszambi

vidék a Kongo-állam déli részében, a Lomami forrásvidéke körül.

Usszukuma

termékeny vidék Német-K.-Afrikában, a Viktoria-tó és Unyamvezi közt; főhelye: Kageji.

Usszuri

1. az Amur jobboldali mellékfolyója, amely a Szihota-Alin hegyláncon eredő tulajdonképeni U. és a Szungacsi összefolyásából keletkezik; mindkettő Khina felőli határfolyó és 769 km.-nyi hosszuságban hajózható. Az U. Habarovkánál (l. o.) torkollik. - 2. U., illetőleg Dél-U.-i kerület (Juzsno-usszuriszkij otdel), az orosz-szibériai partvidék egy kerülete, 193,559 km2 területtel, amiből 225 a tengerben levő szigetekre esik.

Usszuri kozákok

az orosz hadsereg egy része. Az Amur katonai kerület főparancsnokának és főleg a helyettes ataman (l. o.), ki Vladivosztokban székel, vezénylete alatt állanak. Az U. legnagyobb részben a partvidékeken vannak elhelyezve.


Kezdőlap

˙