Usus

l. Használat; U. fructus, haszonélvezés (l. o.).

Úsz

-család (úszfalvi), Sáros vármegye legrégibb törzsökös családja, mely a Tekule-nemzetségből származott. A család törzse Ite vagy Itemér, ki 1274-ben élt; unokája János 1323-41. Sáros vármegye szolgabirája volt s unokatestvérével, U. Miklóssal vívott párbajban esett el; fia Jakab deák (1370-1410) sárosi alispán s unokája Márton, 1410-11. királyi jegyző. Bertalan 1538. szolgabiró Sárosban; György 1567. ugyanezt a hivatalt viselte; ennek fia Sándor 1594. Sárosvár kapitánya s unokatestvére János 1624. szepesi várnagy, utóbb kamarai gróf. István 1637-ben Sáros vármegye alispánja és országon követe, 1644. Jeszenő vár kapitánya, Rákóczi alatt kamarai tanácsos és Sárosvár kapitánya. Ennek fia III. István Rákóczi udvarnoka; fia II. Bálint 1705-32. Sáros vármegye alispánja és Kapivár parancsnoka. Szilárd az 1850-es években főszolgabiró és István alszolgabiró volt. A családi levéltárról v. ö. Századok, Sárosvárm. kiránd. (1881, 78. old.).

Usza

hat európai és egy ázsiai orosz folyó neve, amelyek közt a legjelentékenyebb (718 km.) a Pecsora ilynevü mellékvize Arhangelszkban.

Usza

gyüjtőneve minden oly készüléknek vagy építménynek, amely a vizen közlekedési eszközül alkalmas; a közép általánosságban edény, az irodalom vizi jármű kifejezést használ ebben az értelemben.

Uszagara

a Ruembe, Kidete, Khondo, Rufutu és Rubeho hegyektől körülfogott vidék (Makata síkság) Német-K.-Afrikában. A nagyobbára magas fekvésü vidéket a Sadaninál Vami néven torkolló Mukondokva öntözi. Az éghajlat az alacsonyabb fekvésü vidékeken nagyon egészségtelen. A fő termékek a rizs, cukornád, manihot, kukorica, továbbá csekély mennyiségü banána és dohány. Kilosza és Mpvapva nevü helyein vannak német őrcsapatok.

Uszály

a vontató gőzös után kötött több hajó együtt, melyet az maga után húz.

Uszambara

(Usamba), hegyes vidék Német-K.-Afrikában, 30 km.-nyire a parttól, 5000 km2 területtel, 18,000 lak. A hegyes vidéket a mocsáros Luengera-völgy választja ketté. D-en folyik a Pangani. Az 1200 m.-nél magasabb vidékek egészségesek. K-i felében buján tenyészik a mango- és dinnyefa, a banána, kávé, dohány, rizs és cukornád; a Ny-i rész kitünő legelőkben bővelkedik. Korogve a főhely. U. Német-K.-Afrika legtermékenyebb vidéke.

Uszányfű

(növ., sárcsafű v. szárcsafű Csapónál, Potamogeton Tourn.), a hinárfélék vizi füve, 50 faja (hazánkban 16), csaknem az egész föld belvizeiben él. Virága négyestagu, füzéres, levele változó, a vizbeli gyakran másforma mint az úszó. Valamennyi faja használ a haltenyészetnek, a hal szeret közte ívni és a petét odarakni. A P. natans L. (békaszőllő) gyökerét Szibériában eszik. A P. perfoliatus L. a Balatonban hinár néven alkalmatlankodik, mint a P. fluitans Roth a Spree vizében.

Uszányfűfélék

(növ.) a. m. hinárfélék, vagy ezek alcsaládja (Potamiae).

Uszaramo

vidék Német-K.-Afrikában, az Indiai-oceán, a Kingani, Rufidsi és Khutu közt. A parti síkságot Ny. felé közel 500 m. magas hullámos fensík követi. Csak Dar-esz-Szalamnál és Bagamojónál közelíthető meg könnyebben a part. Az éghajlat egészségtelen. A völgyek elég termékenyek.


Kezdőlap

˙