Vádi Mózsa

l. Petra.

Vadindigó

(növ.), l. Amorpha.

Vádindítvány

l. Vád.

Vádirat

A büntető perben az 1896. XXXIII. t.-c. 254. és köv. §-ai szerint az előkészítő eljárás befejezése után a vádra jogosult királyi ügyész vagy magánvádló V.-ot köteles a vizsgálóbirónál, ha pedig vizsgálat tartva nem volt, a vádtanács elnökénél benyujtani. A V.-nak tartalmaznia kell: 1. a terhelt nevét és annak megjelölését, hogy fogva van-e vagy nincs; 2. a vád tárgyává tett bűncselekmény megjelölését; 3. a tényállásnak és a bizonyítékoknak tárgyilagos megjelölését; 4. a fő tárgyalásra illetékes biróság megnevezését. A királyi ügyész a V.-ban az előzetes letartóztatás vagy a vizsgálati fogság elrendelése, fentartása vagy megszüntetése kérdéseiben is nyilatkozni tartozik. A V.-ot, melyhez a fő tárgyalásra megidézendő tanuk és szakértők jegyzéke is melléklendő, annyi példányban nyujtandó be, hogy mindegyik terheltnek egy példány jusson, egy példány pedig az ügy iratainál maradjon. A V. ellen tehető kifogásokra nézve lásd Vád alá helyezés.

Vadkacsa

(tőkés kacsa), a házi kacsának törzsfajtája, l. Kacsafékék.

Vadkan

l. Vaddisznó.

Vadkár

A vadak által okozott mezei v. erdei kártételek csak annyiban vonatnak törvényes szabályozás alá, amennyiben ilyeneket az u. n. fővadak, még pedig a törvény taxativ felsorolása szerint, szarvas és dámvad, a vetésekben, ültetvényekben v. bármely más gazdálkodási és erdészeti ágakban okoznak. Kártérítéssel az a birtokos vagy haszonbérlő tartozik, akinek vadászterületén az illető fővad tenyészik. V. esetén a kár az elkövetéstől számított 8 nap alatt a felvehetés szempontjából bejelentendő. A becslést vetésekben okozott V. esetén oly időben kell eszközölni, amikor az termékmennyiségben megállapítható. A kártérítés vagy természetben, vagy pénzértékben szabható ki. Semmi esetben sem vonható felelősségre valamely vadászterület tulajdonosa vagy bérlője, ha a kártétel az ő vadászterületén tartózkodó ragadozó v. kártékony állatok által követtetett el, mert bárkinek is jogában áll, hogy e vadakat saját területén bármikor is pusztíthassa. Sőt ez állatok oly vidékeken, hol tetemesebb károkat okoznak, kötelességszerüen pusztítandók is.

Vadkecske

l. Kecskefélék.

Vadkert

1. nagyközség Nógrád vármegye balassagyarmati j.-ban, (1891) 2470 magyar lakossal; postahivatallal és postatakarékpénztárral. - 2. V., nagyközség Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye solti alsó j.-ban, (1891) 5568 magyar és német lakossal; vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral. Itt II. Rákóczi Ferenc 1710 jan. 20. eldöntetlen csatát vívott a császáriakkal.

Vadkörte

v. vackor (növ.), l. Körtefa.


Kezdőlap

˙