Vangló

(növ.), l. Sesamum.

Vanhove

Sarolta, l. Talma.

Vanikoro

a Santa-Cruz-szigetek (l. o.) egyike.

Vanilia

(növ., Vanilla Swartz, Benkőnél csokoládégyümölcs), a kosborfélék (Orchideae) családjába tartozó növénynem; léggyökerekkel kapaszkodó cserjeszerü növény, zöldszinü húsos törzzsel, váltakozó húsos, felül csaknem bőrszinü levelekkel, fürtös vagy sátoros virágzattal; hosszas s megérve húsos terméssel, mely a hegyén kezdve két kopáccsal reped. Ebben az apró magvak balzsamos illatu sűrü nedvben vannak. A Közép-Amerikában vadon termő síklevelü V. (V. planifolia Andr., l. a Fűszernövények képmellékletén) gyümölcse az ismeretes fűszer. Termesztve előnyösen megváltozik; legtöbbre becsülik az olyan gyümölcsöt, mely húsos, erős illatu, sötétbarna vagy fekete szinü, nem reped fel és kristálytűkkel van tele. Apró magvát vagy gyökeres vesszőjét nyirkos-kérgü fa (p. kákaó) derekára helyezik, és a virágának porzódását, amit azelőtt csak bogárkák végeztek, Morren 1837-iki lüttichi sikeres kisérlete óta mesterségesen hajtják végre. A V. növénye 30, sőt 40 éven át évenkint vagy 50 gyümölcsöt terem. Félig érett állapotában szedik le és a szétrepedezés meggátlására gyapjutakarók közt melegetve aszalják. A V. akotó részei (zsír, viasz, gyánta, mézga és éteres olaj) változó arányuak; legértékesebb akkor, ha az utóbbi, a vanilin sok benne. A mexikóié 1,60, az indiai oceánbeli Mauritius- és Réunion-szigetié 2,68, a jávaié 2,75%. Mexikó, Franciaország és Németalföld szállítja szét. Azelőtt hamisították, de most, amióta a vanilint mesterségesen és olcsón állítják elő, csupán az érett gyümölcs vagy a pompona-V. (V. pompona Schied.) gyenge zamatu termésével (V. cimarona) értéktelenítik el. Hazájából a spanyolok hozták; Clusius 1602-ben csak nevét ismeri, de Plukenet 1696. képét és leirását közli. V.-nak nálunk a Heliotropium (l. o.) kerti virágot is nevezik. V. ö. de Vriese, De Vanielje (Leida 1856); Delteil, La Vanille, sa culture (Páris 1885).

Vanilin

a vaniliának (Vanilla aromatica) zamatos, értékes része. Régente a vanilia hüvelyes gyümölcséből éterrel való kioldás és kristályosítás útján állították elő; manapság már csakis mesterségesen készítik, még pedig a tűlevelü tobozos fák kambiumának levéből kiválasztott koniferin (l. o.) oxidálása révén. A mesterséges V. a természetesen képződöttel teljesen egyenlő s igy vele egyértékü; sőt a vaniliának pótszeréül nem is tekinthető, mert kémiai tisztaságánál fogva jobb annál. 2% V.-nel zamatosított cukorpor a legfinomabb Bourbon-V.-t helyettesítheti. A V.-t kumarinnal és benzoésavval hamisítják. Fűszer gyanánt használják.

Vanilla

Sw. (növ.), l. Vanilia.

Vanitas vanitatum

(lat.) a. m. hiuságok hiusága, vagyis minden hiu a világon.

Vanity fair

(ang., ejtsd: venniti fér) a. m. hiuság vására; Bunyan (l. o.) használta először Pilgrim's progress címü hires aszkéta irányu művében; azután Thackeray (l. o.) egyik legjelesebb regényének címéül választotta (1847).

Vánkos

a heraldikában a sisak és sisakdísz között átmeneti kapocs gyanánt alkalmazott négyszögletü, végein bojtokkal díszített alakok, melyek a sisakra helyeztetnek s rendesen a paizs szinét mutatják.

Vánkosdeszka

az a deszka, melyet a gerendavég alá teszünk, hogy a gerenda ne közvetlenül a falon feküdjék.


Kezdőlap

˙