Vertex

(lat.) a. m. fejtető, búb, gönc.

Vértezett erőd

l. Erőd.

Vert fal

l. Pisée.

Verticalis

(lat.) a. m. függőleges, függőirányos (l. o.). - V. kör, l. Ég. - V. tüzelés, Carnottól származó kifejezés, mely általában hajítótüzet jelent, melynél azt akarják, hogy a lövedék a célt inkább felülről találja, illetőleg a találási helyen maradjon.

Verticillaster

v. verticillus (lat.) a. m. örv, l. Álörv és Orv.

Vertigo

l. Szédülés.

Vértisztító szerek

(depurantia), az orvostudományok elavult multjából származó hibás és ma már értelmetlen elnevezés, mely csupán akkor birt jogosultsággal, amikor még a betegségek közös okát a vérnek hibás vegyületében (l. Diszkrázia) keresték. A név különben ma is forog, de nem a tudományban, hanem a titkos szerek piacán; ilyen készítmények p. a «szt. Erzsébet vértisztító pilulák», a Kunkel-, Köller-féle vértisztító teák, a Daffy-féle vértisztító elixir, Pagliano-szörp, azonkivül mindenféle «vértisztító» cseppek, pasztillák, lekvárok, melyekben rendesen illó olajak, szenna, rabarbara, sőt drasztikus hashajtók (aloé, jalapa) foglaltatnak s már ezért is kerülendő a használatuk.

Vert jus

(franc., ejtsd: ver zsű, a. m. zöld lé), szörpsűrüségüre bepárolt fehér szőllőmust, melyet főleg Franciaországban silány mustok javítására s bizonyos sauceok készítésére használnak. Igen édes s e mellett savanykás ízü szörp, mely sok cukrot és borkövet tartalmaz.

Vértódulás

(lat. congestio, arteriás = aktiv vérbőség), mely élénk pirral, duzzadással és helybeli hőemelkedéssel jár és melynél felfokozott vérodavitel forog fenn. Megkülönböztetjük két alakját: a) Az ideopátikus, önálló alakot, melyet az arteriák izomzatának elernyedése okoz. Utóbbi fel van tételezve; 1. az edénymozgató idegek bénulása által (congestio neuroparalytica), mint azt bizonyos migraine-alakoknál láthatni, hol a fájdalmas fejfél meleg és piros, v. mint azt a nyaki szimpatikus ideg átmetszése által kisérletileg idézhetni elő (Claude Bernard); 2. direkt edényizomzatbeli elernyedés által (p. meleg, zúzás). b) A collateralis activ hyperaemiát, mely a szomszédság vérszegénységével jár karöltve és igy mintegy másodlagos.

Vértorony

l. Héttorony.


Kezdőlap

˙