Vetési futrinka

(Zabrus gibbus L.), az ötlábtőízes bogarak csoportjába, a futók családjába tartozó bogárfaj. Kifejlődve mintegy 14 mm. hosszu, szurokfekete. Ilyenkor a gabonaföldeken, különösen a búza- és rizsvetésekben a kalászokban a magokat pusztítja, mig lárvája az őszi vetésekben a leveleket rágja, igy tehát kártékony állat. L. még Futóbogarak.

Vetési varju

(állat), l. Varjufélék.

Vetésváltás

az a sorrend, mely szerint a szántóföldön termelt növények egymásra következnek. L. Vetésforgó és Váltógazdaság.

Vetésy

-család. A Károlyi grófokkal együtt a Kaplyon nemből ágazott ki. Nevét a szatmárvármegyei Vetésről vette. Tagjai közül László és János 1369. részt vettek a bolgár hadjáratban; László fiai közül Tamás 1398-1419. nagyváradi nagyprépost, Jakab 1414-36. szatmárvármegyei alispán volt. Jakab fia Albert 1459-86. Veszprém püspöki székén ült és Mátyás királynak kedvelt diplomatája volt. A család 1864. halt ki. V. ö. Nagy Iván, Magyarország családai (XII. 167); Géresi, A gróf Károly-család levéltára.

V. László báró, előbb császári kapitány, 1704. II. Rákóczi Ferenchez szegődött, kinek a harctéren is, de később különösen diplomáciai küldetésekben, francia, lengyel és orosz udvaroknál nagy szolgálatokat tett. Rákóczi 1711. gyémántjai és XIV. Lajos francia király által küldött 200 000 livre segélypénz eltulajdonításával vádolta. 1714. Szavójai Eugén közbenjárásával a rastatti béke után kibékült a bécsi udvarral és előbb a bajoroknál, majd a császáriaknál ezredesi ranggal szolgálatba állott. 1735. tábornokká neveztetett ki s mint ilyen részt vett az olaszországi hadjáratban. 1754. Rákóczihoz intézett követi jelentéseit a bécsi akadémia adta ki. L. még Ónodi országgyülés (irodalom).

Vetítés

l. Vetület.

Vetítő sugár

l. Elemi projekció-módszerek.

Vétkes bukás

l. Bukás.

Vétlevél

l. Leadás.

Vetluga

1. a Volga baloldali 798 km. hosszu mellékfolyója; Vjatka orosz kormányzóságban ered; eleinte Ny-i, azután D-i irányban átfolyik Vologda, Kosztroma, Nizsnij-Novgorod kormányzóságokon és ennek a Kazán felőli határán torkollik. Gőzhajók V. városáig mennek föl rajta. - 2. V., az ugyanily nevü járás székhelye Kosztroma orosz kormányzóságban, a V. jobb partján, (1893) 4513 lak., folyami kikötővel, szőrme-, vad- stb. kereskedéssel.

Veto

(lat. a. m. megtiltom), az a formula, amellyel a régi Rómában a néptribun egyoldalu ellenzéssel a szenátus határozatát érvénytelenné nyilváníthatta. Innen keletkezett a veto elnevezés, mely valakinek - főképen az államfőnek - azt a jogosultságát jelenti, hogy tiltakozásával vagy ellenmondásával valamely határozatot megerőtleníthet és annak végrehajtását meggátolhatja. Ez a jog vagy feltétlen, vagy pedig csak felfüggesztő. Feltétlen veto van a magyar alkotmányban, amely szerint a király az országgyülés által elfogadott törvényjavaslat szentesítését minden megokolás nélkül megtagadhatja, lehetetlenné tevén ugy annak törvényerőre emelkedését, oly jog, amellyel jelenleg uralkodó királyunk még nem élt és amelynek lehetősége parlamentáris kormányforma mellett nem is igen merülhet föl, mert a király előző hozzájárulása nélkül a kormány nem terjeszt be törvényjavaslatot s nem egyezik annak lényeges módosításába. Hasonlóképen feltétlen vetója van az angol koronának, melynek udvarias formulája: le roi s'a visera. Az északamerikai Egyesült-Államok elnökének csak felfüggesztő vetója van és bizonyos idő mulva, ha a törvényhozó testület kifejezetten ragaszkodik határozatához, azt szentesíteni köteles. A német császárnak nincs vetója és ő a Bundesrath s Reichstag többségének egyértelmü határozatán alapuló törvényt feltétlenül szentesíteni tartozik. A veto elfajulásának példáját a fennállott lengyel királyság mutatja, ahol 1652 óta egyetlen egy követnek ellenmondása (Nie poz walam a. m. nem engedem meg) elégséges volt a többi követ által hozott határozat érvénytelenítésére.


Kezdőlap

˙