Villamos áram

l. Áram és Elektromos áramgerjesztés.

Villamos árammérő

Midőn egy ipari vállalat egyes fogyasztóknak egységáron szállítja a villamos áramot, akkor a fogyasztott árammennyiség mérésére fogyasztásmérőket, u. n. számlálókat v. áramórákat kapcsolnak be a fogyasztóhoz vivő áramvezetékbe. Egyik legelső ily fogyasztásmérőt mutat 1. ábránk. Edison ezen szerkezetében az áram kémiai hatását használta fel. Az áram a védőszekrényke felső részében levő két üvegpoháron haladt át.

A két pohár mindegyikében két cinklemez állott egymással szemben és e lemezekre csapta ki az átmenő áram a kénsavas cinkoxidból a cinket. Mivel a kicsapott cink súlya arányos az átmenő árammennyiséggel, a feszültség pedig az ily hálózatokban lehetőleg állandó, a fogyasztott áramot a cinklemez súlynövekedéséből meg lehetett állapítani. Két poharat ellenkező mérések eszközölhetése végett alkalmazott Edison. A szekrény alsó részében látható zegzugos fémöntvényből készült pánt az oldatban hőmérsékletváltozások folytán létrejövő ellenállásváltozásokat volt hivatva kiegyenlíteni, ha pedig a hőmérséklet annyira süllyedt, hogy ezt a fémszalag kiegyenlíteni már nem tudta, összehúzódása közben az alatta levő izzólámpát kapcsolta az áramkörbe és ennek melege aztán a normális hőfokra emelte a hőmérsékletet.

[ÁBRA] 1. ábra. Edison-féle villammérő óra.

[ÁBRA] 2. ábra. Bláthy árammérője.

[ÁBRA] 3. ábra. Bláthy árammérője.

[ÁBRA] 4. ábra. Thomson árammérője.

[ÁBRA] 5. ábra. Thomson árammérője.

Mivel e készülék mégis figyelmes gondozást igényel, csakhamar sok más fogyasztásmérőt alkalmaztak, a legtöbb óraművel van összeköttetésben, amely azután vagy állandóan, vagy csak bizonyos időszakokban jegyzi fel vagy veszi fel számláló műve az áramerősséget. Az Áron-féle fogyasztásmérőben rendes órának az ingája elektromágnes és ez az áram behatása alatt viszatartva késik. A késés mérve a fogyasztott árammennyiséggel arányos lévén, csupán e késést kell számlálómüvön leolvasni, hogy a fogyasztást megállapíthassuk. Váltóáramfogyasztás mérésére alkalmas Bláthy árammérője, melyet 2. ábránk felülről és oldalt nézve vázlatosan, 3. ábránk pedig képben mutat. Az EE függélyes tengely A fémkorongja a P és Q elektromágnes indukáló hatásának van kitéve. A P elektromágnest a fő áram gerjeszti és igy annak hatása az áramerősséggel arányos, mig a Q elektromágnes nagy ellenállással mellékzárban van és igy hatása a feszültséggel arányos, minkét mágnes tehát a korongra az áramenergiával arányosan hat indukálólag, minek folytán az forgásba jut. Forgás közben azután a fémkorongban, mivel a mágneses térben mozog, újból indukált áramok keletkeznek, melyek a forgást fékezik.

További fékezésre a Z állandó mágnes szolgál. Mivel a korong forgási sebessége az áthaladó áramenergiával arányos, csupán a fordulatok számát kell számlálni, mint az EE függőleges tengely végtelen csavaráttétellel számlálómüvön mutat. Igy tehát a számlálómü adatai közvetlenül szolgáltatják a bizonyos időben fogyasztott árammennyiséget. A 4. ábra vázlatosan és az 5. ábra képben mutatja Thomson Elihu áramfogyasztásmérőjét, amely ugy állandó, mint váltó áram mérésére alkalmas. A számláló kis elektromótor, melynek mágnesei a fő áramkörbe, armaturája pedig a fogyasztó körben mellékzárban van kapcsolva. Igy a létrejövő forgás sebessége a fogyasztott áramenergiával arányos és a fordulatok számát a függőleges tengely végtelen csavaráttétellel számlálómüvön mutatja. A tengely forgásának fékezésére D fémkorong van, amely állandó mágnesek sarkai között forog.

Villamos csengő

oly készülék, amellyel távolról hallható jelzést adunk. Legelterjedtebb alakja a házi jelző vagy házi csengetyü. L. Billentyü.

Villamos csőposta

l. Postai helyi szolgálat.

Villamos ellenállás

l. Elektromos ellenállás.

Villamos eloszlás

l. Elektromos eloszlás.

Villamos erőmérő

l. Elektrodinamométer.

Villamos erővonalak

l. Elektromos potenciál.

Villamos feszültség

l. Elektromos feszültség.

Villamos gépek

l. Elektromos gépek.


Kezdőlap

˙