Vilshofen

az ugyaniy nevü járás székhelye a bajorországi alsó bajor kerületben, a Duna jobb partján, a vils torkolatánál, vasút mellett, (1890) 3397 lak., gép-, bőr-, sörgyártással, malommal és gránitkőbányával.

Vilvorde

város Brabant belga tartományban, a Woluwe és Senne összefolyásánál, vasút mellett, (1890) 11 138 lak., lószőr-, és pamutárukészítéssel, kertésziskolával. V. állítólat Brabant legrégibb városa.

Vimerio

(ejtsd: ru), falu Lisszabon portugál kerület É-i részében a rio de Alcabrichelle partján, közel a torkolatához, 652 lak. Ismeretes az 1808 aug. 12. itt vívott győzelemről, amelyben Wellington Junot francia vezért legyőzte.

Viminalis

egyike ama hét halomnak, melyen az ókori Róma épült. Az Esquilinus és Quirinalis között emelkedett. L. Róma (az ókorban).

Vimpác

(Wimpassing), kisközség Sopron vármegye kismartoni j.-ban, (1891) 609 német lak., jeles selyemárugyárral és mészégetővel, postahivatallal és postatakarékpénztárral. A község feletti régi minorita kolostor 1587-90. épült; 1683. Thölöly emberei elpusztították, de csakhamar újból felépült. II. József 1787. eltörölte a kolostort s akkor plébániává alakult. A templom sírboltja a Stocingi bárói család temetkezési helye.

Vimperga

(a ném. Wimbergből), a magyarban néha díszorom; a csúcsíves építészetben azok az oromzatok, melyek ajtók, ablakok, íves támaszok közti felfelületek stb. díszítése céljából alkalmaztatnak (l. az ábrát). Száraik előbb egyenesek, később hajlítottak, levélcsomókkal ékesek. Csúcsukon szobor vagy keresztvirág van, timpanonjuk geometrikus díszítéssel élénkített.

[ÁBRA] Vimperga.

Vinadio

megerősített falu Cuneo olasz tartományban, 20 km.-nyire a francia határtól, a Stura völgyében (1881) 3175 lak., ezüsttartalmu ólombányászattal és 11 km.-nyire a fürdővel (Bagni di V.), amelyet 8 kénes forrás (30-62°) táplál.

Vinagora

község Varsad ármegye pregradai j.-ban, (1891) 2391 horvát lak.

Vinaigre

(feanc., ejtsd: vinegr) a. m. ecet, tulajdonképen mosdó ecet; a borecettel v. jégecettel kevert mosdó- (toilette-) vizek közkeletü neve. A bőr élénkítésére és frissítő szagoltatásra való.

Vinaroz

az ugyanily nevü járás székhelye Castellon de la Plana spanyol tartományban, a Cerbol-torkolat jobb partján, vasút mellett, (1887) 9851 lak., halászattal, hajóépítéssel; só-, olaj- és borkereskedéssel. Musniers francia vezér 1810 nov. havában itt egy spanyol csapatot vert szét.


Kezdőlap

˙