Vlcek

(ejtsd. vlcsek) Vencel, cseh drámairó, elbeszélő s publicista, szül. Strechowben 1839 szept. 1. Az Osveta (Felvilágosultság) c. folyóirat szerkesztője. Tragédiái és vígjátékai közül legismeretesebb az Eliska Premyslovna. Azonkivül több történeti elbeszélést s egy regényt irt: A babérkoszoru (1872. jelent meg az Osvetában és 1878. külön lenyomatban). Publicisztikai dolgozatai: Tužbe vlastenecké címen jelentek meg (Prága 1879).

Vledény

(Vladeni), nagyközség Fogaras vármegye sárkányi j.-ban, (1891) 1461 oláh lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Vlegyásza

(Vigyázó), a Bihar hegység legmagasabb csúcsa (1848 m.), Kolozs vármegye bánffyhunyadi j.-ban, az EKE által feltárt szép vizesésről ismert Retyiszel községtől Ny-ra, a Dragan és Sebes patak völgyei közt.

Vlieland

egyike a Ny-i fríz szigeteknek; É.-Holland németalföldi tartományhoz tartozik, Texel és Terschelling közt, 28 km2 területtel, 702 lakossal, akik nagyobbára halászok. A rá felvezető utat 1897 aug. 29. avatták föl.

Vlissingen

(Vliessingen, Flessingue, Flushing), város Zeeland németalföldi tartományban, Walcheren sziget D-i partján, a Westerscheldének itt 4250 m. széles torkolatánál, vasút mellett, (1890) 14 595 lak., szivar-, hajó- és gépgyártással, első rangu kereskedelmi kikötővel, amely azelőtt hadi kikötő volt és különösen fontos, mivel innen naponkint kétszer mennek a Zeeland-társaság személyszállító hajói Angliába, Queenboroughba. A kereskedelmi forgalom fő cikkei a bevitelben petroleum, fák, szén, vas és pléh, a kivitelben mezőgazdasági cikkek. Kiválóbb épületei a XIV. sz.-beli Jakab-templom, a városháza régiséggyüjteménnyel és Ruyter emléke. V. 1585. Angliának zálogba adatott és 1615-ig angol csapatok tartották megszállva. 1808. a francia császárságba kebeleztetett. 1809. kapitulált az angolok előtt, akik a következő évben, midőn elvonultak, az összes erődítményeket lerombolták.

Vljonesz

város, l. Avlona.

Vloclavszk

(Wjeloclawek), az ugyanily nevü járás székhelye Varsó orosz-lengyel kormányzóságban, a Visztula és vasút mellett, (1893) 19 316 lak., porcellán-, cikória- és vasszerszámgyárral; jelentékeny gabonakereskedéssel.

Vlotho

város Minden porosz kerületben, a Weser bal partján, vasút mellett, (1890) 3612 lak., cukorfinomítással, dohány-, bőr-, sörgyárral, közelében Seebruch és Senkelteich nevü kénes forrással.

Voandzeia

Tourn. (növ.), vitorlás virágu fajaszakadt fű meleg Afrikában, de mind a két földségen termesztik, azért a hazája is kétes. A V. subterranea L. sok tekintetben a mandubi-babhoz hasonlít. Magva az afrikai angolaborsó. Olajat bőven termel, ez is, valamint a zöld hüvely is, táplálék, de az érett megfásodik és nem ehető.

Voća

1. Voća dolnja, község Varasd vármegye ivaneci j.-ban, (1891) 1600 horvát lak. - 2. Voca gornja, község u. o., (1891) 2194 horvát lak.


Kezdőlap

˙