Vomitiva

(lat.) a. m. hánytató szerek (l. o.); vomitus, hányás (l. o.).

Von

l. Nemesi előnév.

Vonal

a geometriában, l. Egyenes vonal és Görbe vonal; a földrajzban és a hajózásban a. m. equátor; mint mérték régebben a hüvelyk tizenkettedrésze, a párisi V. = 2,256 mm. volt; vasúti értelemben a. m. pálya; mint rokonságjelző lásd Íz.

Vonalkoordináták

l. Koordináták.

Vonalköz

A hangjegyirásban többféle hangjegyek vannak használatban: vonalra, V.-be, vonal felett és vonal alatt irottak. A V.-be irottak p. ezek:

[ÁBRA]

A V.-be irott hangjegyek mindig az illető kulcs szerint alakulnak s változtatják helyüket és nevüket; ha a fentiek hegedükulcs szerint iratnak, akkor nevezik: f, á, c, é; basszuskulcs szerint: á, c, é, g; s mindkét esetben ugy hangzanak, amint irva vannak. A szoprán-, alt- s tenorkulcs szerint irott V.-i hangjegyek az illető kulcsok elméleti rendszere szerint alakulnak. L. Kulcs.

Vonalrendszer

alapja az öt párhuzamos vonal, melyekre vagy közeikre vagy felül és alul a hangjegyek iratnak.

Vonaltávlat

a festészetnek azon eszköze, mely a síkban ábrázolt tér elülről hátulra való terjedésének a látszatát a légtávlattal (l. o.) együtt idézi elő. A V. azon optikai törvényeken alapul, amelyek szerint az egyenlő nagyságu tárgyak egymás mögött elhelyezve távolságukkal egyenes arányban kisebbeknek látszanak. Tudvalevő, hogy minél inkább távolodnak tőlünk az egy síkban tovafutó párhuzamos vonalak, annál inkább látszanak közeledni egymáshoz, mig kellő távolságban végül egy pontban találkoznak. E pont az érintkezési vagy eltünési pont. Ugyancsak közös pontba futnak össze a két síkban elhelyezett párhjzamos vonalak, ha e két sík szintén párhuzamos. P. ha egy párhjzamos házsorokból álló utca közepén állunk, ennek párhjzamosan távolódó vonalai bizonyos távolságban egy pontban futnak össze. A V. e neme a központi távlat. Egymást metsző síkokban tovafutó párhuzamos vonalak annyi érintkezési pontot tüntetnek föl, ahány a sík. E pontok azonban mind egy és ugyanazon vizszintes vonalba esnek, mely vonalat látóhatásnak, horizontnak nevezzük. A horizont elhelyezéséből a festményen könnyen megállapíthatjuk a művész nézőpontjának a helyzetét, melyről művét lefestette s amely a kép elhelyezéséhez, tárgyához, rendeltetéséhez képest hol magasabb, hol alacsonyabb. Ha nagyon magas, a V.-ot madártávlatnak (l. o.) nevezzük, ellenkező esetben békatávlatnak. Ugyanazon törvényeknek, mint az egyenes, hódolnak a görbe vonalak is. A v. törvényei a XVI. sz. óta tudományosan is megállapítvák (l. Távlat), ismeretük könnyen elsajátítható s ezért az ellenük való vétés méltán nagy hibájául róható föl a festőnek.

Vonalzó

rajzolószerszám, melyet az asztalos, a géplakatos, a mekanikus stb. iparos párhuzamos vonalak húzására használ.

Vonat

az útrakelt vasúti kocsik összessége lokomotivjokkal együtt (l. Katonavonat, Különvonat, Tehervonat és Személyszállító vonatok). A V.-ok kellő gyorsaság- és biztonsággal való közlekedésük érdekében, fontosságuk szerint, sorszámukon kivül rangszámokat is kapnak. A rangsorozat általában a következő: a) udvari V.-ok; b) futár- és gyors-V.-ok; c) személy-V d) vegyes-V.-ok; e) katona-V.-ok; f) teher-V.-ok. A külön-V.-ok rangja esetről-esetre állapíttatik meg. Ez intézkedés felette fontos akkor, mikor a távirdavezeték megromlik és az esetleg ugyanakkor megkésve közlekedő v.-ok találkozását vagy megelőzését kell megállapítani. Ha a távirati értekezés lehetetlen, általános szabály, hogy a V.-ok rangsorozata megtartassék, vagyis az előrangu V. közlekedése az utórangu által ne akadályoztassék; ezért tartozik a rendes utórangu V. az előrangut a menetrendben találkozás vagy megelőzésre megjelölt állomáson, tekintet nélkül bekövetkezhető késedelmének nagyságára, megvárni. Ettől csak világosan irott rendelkezés alapján szabad eltérni. L. még Vasúti kocsi.

Vonatcsapat

(Traintruppe), békében arra van rendelve, hogy saját tényleges állományából a vonatszemélyzet hadi szükségletének részben való fedezésére tisztekből, altisztekből és vonatkatonákból álló törzset katonailag kiképezzen s hogy a hozzá beosztott hátas és hámos lovakat (málhás állatokat) idomítsa. Háboruban a V. mindenféle felszerelések, élelmező oszlopok, hadihíd-készletek, utász-szertartalékok és ostromló tüzéranyagnak szállítására, az országos fuvarok katonai vezetésére és a futólagos tábori vasutaknak fogattal való ellátására s még több más szolgálattételre van hivatva l. Csapatszállítás). Az osztrák-magyar V. három vonatezredből áll; minden vonatezred békében öt vonatosztályra (Train-Division) tagozódik. Békében a monárkiában 15 vonatosztály és 85 vonatszázad, a megszállott tartományokban pedig 5 hegyi vonatszázad, továbbá 4 vonatosztálynál egy-egy hegyi vonatszázad számára szolgáló keret van. Fegyverzet és lőszer: tisztek és altiszteknél a lovassági kard; utászkard a legénység számára; forgópisztoly az altisztek számára; hátultöltő karabély az összes vonatkatonák számára. Haditáskalőszerül: forgópisztolyonkint 30, karabélyonkint 50 db. töltény van kiszabva.


Kezdőlap

˙