Wanderu

(Cynocephalus silenus Wagn.), a pávián-majmok egyik faja. Szine fekete; pofája körül nagy szürke szakállt visel. Farka közepes, csúcsa bojtos. egész hossza 1 m. Hazája Malabár.

Wandsbek

Stormarn járás székhelye Schleswig porosz kerületben, a Wandse, az Alster egyik mellékvizénél, Hamburg szomszédságában, vasút mellett (1890) 20 571 lak., jelentékeny sörfőzéssel, szeszgyárral; nagy lóvásárokkal; Claudius Mátyás sirjával.

Wandsworth

(ejtsd: vanszvörth), London DNy-i része Surrey grófságban, a Wandle és Temze összefolyásánál, 156 931 lak., számos gyárral.

Wangen

1. az ugyanily nevü járás székhelye a württembergi Duna-kerületben, 1 km.-nyire a bajor határtól, az Ragen vize és vasút mellett, (1890) 3182 lak., pamutfonással, papiros- és cellulózagyártással; erős, tornyokkal ellátott körfalakkal; érdekes kat. plébánia-templommal és egy búcsujáró templommal. - 2. W., az ugyanily nevü járás székhelye Bern svájci kantonban, az Aare és vasút mellett, (1888) 1142 lak., kefe-, kötélgyártással; szép templommal és kastéllyal.

Wangenh.

latin növénynév után Wangenheim F. A. J. (1747-1800) német főerdész nevének rövidítése. Észak-Amerika fáit ismertette.

Wangeroog

Oldenburghoz tartozó 8 km. hosszu és 1 km. széles K.-frízföldi sziget az Északi-tengerben, a Jade-öböl bejáratától ÉNy-ra, a parttól 7 km.-nyire, 90 lak., világító toronnyal és tengeri fürdőkkel. V. ö. Zwickert, Führer durch das Nordseebad W. (Oldenburg 1894).

Wanne

község Arnsberg porosz kerületben, vasutak mellett, (1890) 8900 lak., ásványvizforrással (Wilhelmsquelle), amelynek vizét köszvény és reuma ellen használják; jelentékeny szénbányászattal.

Wanstead

(ejtsd: vanszted), város, illetőleg London külvárosa Essex angol grófságban, 12 km.-nyire Cha Crosstól, (1891) 7042 lak.

Wanzleben

(Gross-), az ugyanily nevü járás székhelye Magdeburg porosz kerületben, a Sarre és vasút mellett (1890) 4117 lak., cukor-, üst-, gőztégla- és ekegyárral; mészkőbányával.

Wänzl-puska

a cs. és kir. gyalogcsapatoknak a király 1867 jan. 7. kelt elhatározása következtében hátultöltőre átalakított fegyvere, melyek később a Werndl-féle és legújabban a Mannlicher-féle puska váltott fel. A W. závárzatát Wänzl Ferenc bécsi fegyvergyáros megjelölése nyomán egy Vilmos főherceg elnöksége alatt állott bizottság lényegesen megjavította és katonai célokra használhatóvá tette. A Wä-rendszerü lőfegyverek csöveinek fúrata csavaralaku huzagokkal van ellátva. A závárzat gyujtószöges rendszerü, a fémből készült töltények perem-gyujtványuak.


Kezdőlap

˙