A felszolgálás minilexikona

Összeállította: Voleszák Zoltán

A lexikon használata:

Ezeken az oldalakon megtalálhatod a felszolgálással kapcsolatos legfontosabb fogalmakat és azok jelentését. A fogalmak ábécé sorrendben követik egymást, ennek megfelelően háromféleképpen találhatsz meg valamit:

  1. Végiglapozod az oldalakat, amíg meg nem találod a megfelelő szócikket.
  2. Az itt található betűkre kattintva, azonnal a megfelelő helyre ugorhatsz az ábécében.
  3. Az Eszköztárban lévő Find gombra kattintva megkerestetheted bármelyik szót, nemcsak a kiemelt címszavakat, hanem a szócikkben lévő szavakat is.


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Z


akona -

à la carte (olvasd: álá kárt) -

alpakka -

angol felszolgálási mód -

angol tál -

angostura (olvasd: angosztura) -

aperitif (olvasd: aperitiv) -

Armagnac (olvasd: armanyak) -

asztali leltár -

asztali patika -

B° -

Balling fok - B°

ballonpohár -

bitter -

boeuf asztal (olvasd: böf) -

boeuf tál (olvasd: böf) -

bordói palack -

borkorcsolya -

  1. A boroshordóknak a pincébe történő leeresztésére szolgáló eszköz.
  2. Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a bor.

brandy (olvasd: brendi) -

  1. A párlatok angol elnevezése.
  2. Szűkebb értelemben borpárlatból készített szeszes ital.

brut (olvasd: brü) -

buké -

burgundi palack -

Calvados (olvasd: kalvadosz) -

capitain (olvasd: kapiten) -

carte de jour (olvasd: kárt dü zsúr) -

carte de vin (olvasd: kárt dö ven) -

catering (olvasd: kétering) -

caviste (olvasd: kaviszt) -

chafing (olvasd: cséving) -

chef de rang (olvasd: sef dö ran) -

cloche (olvasd: klos) -

Cognac (olvasd: konyak) -

consommes kanál (olvasd: konszomés) -

coupe pohár (olvasd: kup) -

couvert (olvasd: kuver) -

  1. Külföldön a teríték díja, amelynek fejében a vendég térítés nélkül fogyaszthat vajat és kenyeret.
  2. Hazánkban - helytelenül - a kötelező fogyasztás neve.

couvert tányér (olvasd: kuver) -

cséving -

dekantálás -

demi doux (olvasd: dömi du) -

demi sec (olvasd: dömi szek) -

doux (olvasd: du) -

dreco (olvasd: dreko) -

dry (olvasd: dráj) -

egyéni felszerelés -

extra dry (olvasd: dráj) -

fine champagne pohár (olvasd: fen sámpány) -

flambírozás -

flűte (olvasd: flüt) -

francia brigádrendszer

francia felszolgálási mód

frappírozás -

füredi palack -

gálapohár -

gueridon (olvasd: geridon) -

hangedli -

háziúr -

házmester -

hostess (olvasd: hosztesz) -

hungária kehely -

inventár -

juice (olvasd:dzsúz) -

karaff -

kármentő -

  1. A hordók alján kicsöpögő ital felfogására használt edény.
  2. A csárdák jellegzetes, lécráccsal elkerített söntése.

kástélyos

ketchup (olvasd: kecsap) -

kisegítő asztal -

kísérő -

kommersz -

komplett reggeli -

kontinentális reggeli -

koporsó -

kötelező fogyasztás -

kupica -

lakófröccs -

lédig -

long drinks (olvasd: lang drinksz) -

lopó -

M° -

maître d'hôtel (olvasd: metrö dotel) -

Mallingand fok - M°

medium (olvasd: midium) -

melange (olvasd: mélanzs) -

methôde classique (olvasd: metod klasszik) -

menükártya -

milieu (olvasd: miliő) -

miliő -

mixer -

mixer szett -

napron -

office (olvasd: ofisz) -

  1. Szállodában az emeleti tálaló.
  2. A felszolgálók előkészítő helyisége, ahol a terítéshez szükséges eszközök előkészítését végzik.

open bar pult -

oz -

pikoló -

  1. Sörből 2 dl-nyi mennyiség.
  2. Felszolgálótanuló.
  3. 2 dl-es, ún. negyedes pezsgőspalack
  4. Csomagolt mokkacukor.

pikoló kanál -

piramid -

placc -

  1. Szűkebb értelemben az étteremben egy felszolgálóhoz vagy brigádhoz tartozó asztalok összessége.
  2. Bővebb értelemben az egész értékesítő tér.

puttonyszám -

rajnai palack -

ravier (olvasd: ravié) -

revier (olvasd: rövié) -

reservé (olvasd: rezervé) -

roomservice (olvasd: rumszervíz) -

rostfrei (olvasd: rosztfrej) -

roti -

rozé -

rum -

sauciére (olvasd: szoszier) -

sec (olvasd: szek) -

shaker (olvasd: séker) -

short drinks (olvasd: sot drinksz) -

siller -

slussz -

souper (olvasd: szupé) -

sörkorcsolya -

sörplató -

spann -

stampedli -

standardt ital (olvasd: sztenderdt) -

stucni -

svájci vagy amerikai felszolgálási mód -

svédasztal -

szervírozás -

szervízasztal -

szervízeszköz -

szett -

szimpla -

szladkoje -

szobaszervíz -

szoknya -

szuhoje -

tányérszervíz -

temperálás -

Tequilla (olvasd: tekila) -

timbale (olvasd: tembál) -

toast (olvasd: tószt) -

tokaji palack -

topf (olvasd: tof) -

tószt -

  1. Pohárköszöntő
  2. Lásd toast!

Törley pezsgőpohár

très sec (olvasd: tre szek) -

tripla -

tumbler -

tyepkoje -

uncia -

viceházmester -

vodka -

worcester (olvasd: vuszter) -

zászló -

zsemletányér -