4. AHOGYAN TÚRÁZUNK

4.1. Kirándulás, túra

Egy kirándulás az élet kellemes élménye, de túrázónak lenni egész más életmódot jelent. A két fogalom tehát minőségi különbséget rejt, de mindkettő természetjárás, és ez a fontos!

A kirándulás bárki számára elérhető, "könnyed" séta, a túra már komolyabb fizikai és pszichés testedzést, teljesítményt jelent.

A kiránduló
 
A túrázó
 
- ismerkedik a természettel - megismeri a természetet
- alkalomszerűen, esetlegesen készül fel - tudatosan, tervezetten készül fel
- nem akar elfáradni - tudatosan edzi a testét
- a természetbe vendégségbe megy - a természetben otthonra lel
- a partnereit nem mindig válogathatja meg - a túratársakat az eredmény érdekében megválogatja

4.2 Túravezetés, túraterv

A túravezetés "szakma", tehát tanulni kell! Az ismeretek elsajátíthatók önképzéssel is, de jobb, ha szervezett keretek között (a Magyar Természetbarát Szövetség /MTSZ/ szervezésében) történik és vizsgával zárul. Sajnos az alkalmasságra még ez sem garancia! A felelősség ugyanakkor nagy: erkölcsi, szakmai és büntetőjogi téren egyaránt! Ezért is fontos az alapos felkészülés! Gondos előrelátással a problémák - ha ki nem is zárhatók, de - minimalizálhatók.

A túravezető akkor alkalmas feladata ellátására, ha ahhoz megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik. Hogy mik ezek, azt nem könnyű megfogalmazni, mert a nélkülözhetetlen természetbarát szemléleten túl szinte mindenhez kell értenie, így a felkészült túravezető igazi polihisztor.

A túravezetői munka követelményei - legalább- három fő területre bonthatók:

Állandó követelmény a folyamatos önképzés.

A túravezető személye állandóan előtérben van, így példaként szolgál.

A bronz és ezüstjelvényes fokozat vizsgával, míg az arany pályázat útján szerezhető meg. A túravezetői fokozatot vizsgabizonyítvánnyal, igazolvánnyal és jelvénnyel ismerik el.

A túravezetés önként vállalt társadalmi tevékenység. Bár nehéz, de igen hálás feladat, mely sok örömet nyújthat. Ez akkor is igaz, ha tudjuk, hogy a túravezetőnek komoly kötelezettségei is vannak:

Jogok:

Kötelességek:

Felelősség:

A túra résztvevőivel tudatosítani kell, hogy saját elhatározásukból vállalták a nehézségeket, az esetleges veszélyeket, és azokon a túravezető segítségével úrrá tudnak lenni.

A túra megvalósítása: tervezésre, szervezésre, a túra lebonyolítására (vezetésére) és utólagos feladatokra bontható.

4.2.1. Tervezés

4.2.2. Szervezés

Túrakiírás tartalma:

4.2.3. A túra lebonyolítása (vezetése)

A túra tervezése és szervezése, vagyis az előkészítés elsősorban elméleti és szervezési felkészültséget követel, maga a túravezetés vezetői képességet igényel. A vezetőnek az egész túra alatt - lehetőleg "észrevétlenül" irányítani kell a túra résztvevőit, úgy, hogy a tagok ne "parancsnokot", hanem segítő barátot lássanak benne.

Találkozóhelyen:

Túramenetben:

Legyünk rugalmasak, szükség esetén tudjunk változtatni a túraterven. Értékeljük a túrát a résztvevőkkel közösen!

4.2.4. Túra utáni teendők

4.3. Táborozás

A természetbarát táborozás a természetjárás egyik legmagasabb szintű formája. Itt már nem alkalmi vendégek vagyunk, bent élünk a természetben több napon keresztül. Csak a szükséges komfortot teremtjük meg a tábor területén, így szükséges az életformaváltás: "csináld magad, csináld magad és társaid örömére, csináld (természet)barátaiddal". Kiszakadva a hétköznapokból kötetlen, és mégis a közösség által szabályozott forma a táborozás. Ezért is íratlan követelmény az évenkénti legalább egy táborozás természetjáró körökben.

Tábort szervezni csak nagy körültekintéssel szabad, mert

A táborszervezés legfontosabb tennivalói: az előkészítés, a táborépítés, a tábor programjának megvalósítása, a táborhely visszaállítása eredeti állapotába, a tábor munkájának értékelése.

A tábor előkészítése

Általában a terveinkhez keresünk helyszínt, de a táborhely adottságai is segíthetnek a program összeállításában.

1. Terepszemle

2. Szervezési és programterv

A többoldalas tervnek - melynek tartalma a célok és programok miatt mindig más - csak a csomópontjait vázoljuk fel:

A tábor építése

A tábor helyszínének ismeretében készítjük az elhelyezési tervet az alábbiak figyelembevételével:


Folytatás: Túrafelszerelések

2. kötet: Turista menü, tábori főzőcske, Dalok


Zöld kalandra fel