Kezdőlap

Gundel Károly (Bp., 1883. szept. 23.Bp. 1956. nov. 28.): vendéglős és gasztronómiai munkák írója, ~ János fia. A kereskedelmi isk. elvégzése után 1900-tól Svájc, Németo., Anglia és Franciao. leghíresebb vendéglőiben tanulta a mesterséget. 1906-ban a nemzetközi hálókocsi-társ. csorbatói és tátralomnici telepének szállodai titkára, 1908-tól ig.-ja. 1910-ben átvette a városligeti Wampetich-vendéglőt, 1920-tól 1925-ig a Royal Szálló, 1927-től a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője. Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival, szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a m. konyhát és fellendítette az idegenforgalmat. A m. vendéglős és szállodás szakma egyik vezető egyénisége volt. Tanácsaival készült Karinthy Frigyes Vendéget látni, vendégnek lenni… c. könyve (Bp., 1933) – M. A vendéglátás művészete (Bp., 1934); Kis magyar szakácskönyve (Bp., 1937); A vendéglátás mestersége (Bp., 1940); A magyar konyha fejlődése és a magyar szakácskönyv irodalom a 18. sz. végéig (Bp., 1943).