32. A HÁZI VERÉB.

Egyéb neve: pirip, csuli, csuri, bazsar.

(Passer domesticus L.)

KÁROS.


32. A VERÉB.


Leirás. A nagyságát hasonlítgatni nem kell, mert úgy is mindég szemünk előtt van; de már a színéről el lehet mondani, hogy fejeteteje gesztenyeszín pászták között szürke, begye fekete - ez a hím; a tojónak begye fehéres, fejetetején a szem fölött fehéres sávoly. Csőre erős, kúpalakú, hegyes. Az egész madár erőteljes. Fészekalja öt-hat tojásból áll, mely fehér alapon sötétesen és sűrűen szeplős. A fészek szalmából, szénából, szöszből, szőrökből és tollakból nagy kóczosan van tákolva, de belűl puha és meleg. Évenként kétszer, néha háromszor is költ.

Élete módja. A madarak között, város és falu utczáján az, a mi a suszterinas: vidám, szemtelen, tolakodó, czivakodó, mindég mozgó és mindenben kajtárkodó szárnyas; csak ugrálni tud. Az emberlakta helyet alig képzelhetjük nélküle. Ott van az utczán, hol lovak nyomában turkál; a zöldségpiaczon, a hol kilesi a kofaasszony szundikálását és nagy merészen kilopkodja a kosárból a nekivalót. Mikor a gabonának tejes a szeme, ráveti magát a mezőre s nemcsak a maga, de csimazai gyomrát is avval töltögeti; mikor a gabona meg van érve, seregbe verődik, ráveti magát és beleront, mert többet ver ki a kalászból, mint a mennyivel jóllakhatnék. Reámegy a cseresznyére, az eperre, mindenféle magra, közbe elcsipdesi a zsenge rügyet, a zsenge hajtásnak a hegyét; ésatöbbi.

Hiszen szent igaz, hogy cserebogaras esztendőben ezt is fogyasztja és rájár a repczebogárra is; de mihelyt könnyebben szerezhető táplálékra bukkan, ott hagyja a kártékony rovarok irtását. Hasznossága annyi, hogy kemény, havas teleken nagy seregben bekalandozza a határt és szedi a gyomok magvait; no meg az első kotlásból eredő fiait rovarokkal neveli fel. De bizony nem szabad megengedni, hogy túlságosan felszaporodjék, mert érzékenyen káros. Népszerűsége és tulajdonságai sok példabeszédet teremtettek, ilyet:

VisszaCímlapElőre